W tym przepisie poza cukinią, to curry odgrywa bardzo ważną rolę, jest głównym składnikiem zalewy, w której ukryła się cukinia. Słoik pełen cukinii w zalewie curry, to pomysł na bardzo smaczne przetwory. Można przygotować kilkanaście takich słoików, zwiększając ilość składników, zapasteryzować i wynieść do spiżarni. W zimie będą jak znalazł. Cukinię, tak przygotowaną można podawać do obiadu. Będzie też smacznym dodatkiem do przekąsek. Także urozmaici kanapki lub jako konkretny składnik sałatki. Bieżący sezon jest wyjątkowo urodzajny, jeśli chodzi o cukinie. Dlatego też warto jest zrobić przetwory z tym warzywem w roli głównej. Przygotowanie cukinii w zalewie curry jest bardzo proste i wbrew pozorom wcale nie trzeba poświęcić wiele czasu.
Składniki:
- ok.2 kg cukinii
- 2 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 proc.
- 2 szklanki cukru, ja dałam 1,5
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka chili, opcjonalnie
- 1 łyżka pieprzu kolorowego, może być czarny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
Przygotowanie:
Czosnek posiekać na drobne plasterki. Do dużego garnka wlać wodę, ocet i cukier. Wymieszać kurkumę, pieprz kolorowy i gorczycę. Dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić według uznania, plastry ok. 1 cm, kostkę, czy słupki. Ja pokroiłam cukinię wzdłuż na ćwiartki, następnie na słupki. Ułożyć je dość ciasno w słoikach. Do słoików z cukinią wlać gorącą zalewę. Dobrze zakręć słoiki i wstawić je do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni, na 20 minut. Po tym czasie ostrożnie, bo gorące, wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Słoiki można również pasteryzować w garnku z wodą. Od zagotowania trzymać je na wolnym ogniu ok. 20 min.
Napisz komentarz
Komentarze