Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 18:35
Reklama

Ryba w sosie  koperkowo-cytrynowym

Ryba w sosie  koperkowo-cytrynowym

Dietetycy i spece od żywienia mówią, że na naszych stołach ryba powinna gościć  nie tylko od święta, ale jak najczęściej. Posiłki z rybami w roli głównej są bardzo zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej jeden, dwa razy w tygodniu. Ich wartości odżywcze są nie do przecenienia  w diecie dzieci, osób starszych i u kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Dziś polecam rybę  w lekkim sosie koperkowo cytrynowym. Teraz, gdy świeży koperek,  natkę i inne zioła mamy na wyciągnięcie ręki  powinniśmy używać ich do przyprawiania potraw, tak często, jak tylko się da.
 
Składniki:
- 4-6  filetów z dorsza grenlandzkiego (może być każda inna ryba)
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki pszennej - do oprószenia ryby, opcjonalnie
- 1  szklanka bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku, lub natki pietruszki
- ½ cytryny
- łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z połówki cytryny, oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Można obłożyć gałązkami kopru i odstawić do lodówki na około 15 minut. Oprószyć mąką i  delikatnie, nie przypalić,  usmażyć na złoto, na patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Rybę można również ugotować na parze. Będzie jeszcze delikatniejsza i mniej kaloryczna.

Do rondelka wlać bulion  i zagotować. Dodać drobno posiekany koperek i gotować jeszcze  15 - 20 sekund. W tym czasie, aby zagęścić sos, dodać łyżkę masła. Ciągle mieszając. Masło tylko  lekko  zagęści sos, ale dzięki niemu sos dodatkowo będzie ładnie błyszczący i aksamitny oraz zyska przyjemny, maślany smak. Do gorącego sosu dodać kilka plasterków, z drugiej połówki, cytryny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Moja rada: jak mamy świeżą rybę nie musimy jej oprószać mąką, powinna ładnie się podpiec. Z kolei sos, jeśli lubimy zawiesisty, możemy zagęścić odrobiną  mąki. W tym celu powinniśmy najpierw wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody, następnie sos odstawić z ognia. Powstałą  z mąki i wody zawiesinę dodać do gorącego sosu. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Po wyłączeniu gazu dodać plasterki z cytryny. Przed podaniem obficie oprószyć natką pietruszki i koperkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama