Dietetycy i spece od żywienia mówią, że na naszych stołach ryba powinna gościć nie tylko od święta, ale jak najczęściej. Posiłki z rybami w roli głównej są bardzo zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej jeden, dwa razy w tygodniu. Ich wartości odżywcze są nie do przecenienia w diecie dzieci, osób starszych i u kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Dziś polecam rybę w lekkim sosie koperkowo cytrynowym. Teraz, gdy świeży koperek, natkę i inne zioła mamy na wyciągnięcie ręki powinniśmy używać ich do przyprawiania potraw, tak często, jak tylko się da.
Składniki:
- 4-6 filetów z dorsza grenlandzkiego (może być każda inna ryba)
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki pszennej - do oprószenia ryby, opcjonalnie
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku, lub natki pietruszki
- ½ cytryny
- łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z połówki cytryny, oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Można obłożyć gałązkami kopru i odstawić do lodówki na około 15 minut. Oprószyć mąką i delikatnie, nie przypalić, usmażyć na złoto, na patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Rybę można również ugotować na parze. Będzie jeszcze delikatniejsza i mniej kaloryczna.
Do rondelka wlać bulion i zagotować. Dodać drobno posiekany koperek i gotować jeszcze 15 - 20 sekund. W tym czasie, aby zagęścić sos, dodać łyżkę masła. Ciągle mieszając. Masło tylko lekko zagęści sos, ale dzięki niemu sos dodatkowo będzie ładnie błyszczący i aksamitny oraz zyska przyjemny, maślany smak. Do gorącego sosu dodać kilka plasterków, z drugiej połówki, cytryny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Moja rada: jak mamy świeżą rybę nie musimy jej oprószać mąką, powinna ładnie się podpiec. Z kolei sos, jeśli lubimy zawiesisty, możemy zagęścić odrobiną mąki. W tym celu powinniśmy najpierw wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody, następnie sos odstawić z ognia. Powstałą z mąki i wody zawiesinę dodać do gorącego sosu. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Po wyłączeniu gazu dodać plasterki z cytryny. Przed podaniem obficie oprószyć natką pietruszki i koperkiem.
Napisz komentarz
Komentarze