Trochę zapomniane zupy wracają do łask. Jeszcze do niedawna mówiono, że zupy nic dobrego nie wnoszą do naszej diety, że są zwykłymi zamulaczami i tyle. Nic bardziej nieprawdziwego. Zupy potrafią być nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Np. proponowana dziś zupa z soczewicy czerwonej. Soczewica ma wiele wartości odżywczych w tym właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera ona dużo białka, które może być alternatywą dla tego pochodzącego od zwierząt. Jest również bardzo bogatym źródłem niezbędnego dla prawidłowej pracy serca potasu i potrzebnego kobieto ciężarnym kwasu foliowego. I wiele innych.
Składniki na około 2 porcje zupy:
- 50 g czerwonej soczewicy
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki klarowanego masła
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Ostrożnie, aby czosnku nie przypalić. Będzie nieprzyjemnie gorzki. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać. Podsmażyć przez chwilę. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 10 -15 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać. W tym czasie, w razie potrzeby, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i zmiksować . Miksowanie można sobie odpuścić. Teraz można, ale nie trzeba, wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.
Moja rada: ja do tak przygotowanej zupy krem podałam ciasteczka francuskie z łososiem wędzonym. Można też na wierzchu zupy zrobić kleksa ze śmietany.
Napisz komentarz
Komentarze