Dziś coś dla smakoszy ziemniaków. Podaję przepis na danie, które może w towarzystwie sałaty zastąpić kolację na ciepło lub być dodatkiem do dań obiadowych, czy do grilla. Wystarczy zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, które się nie rozgotowują i sery, takie jakie mamy w lodówce. Najlepiej smakują pleśniowe wymieszane z białym serem (twarogiem), ale inne np. śmietankowy i twardy ser, także się obronią.
Składniki:
- 8-10 sporych ziemniaków
- 10 dag sera gorgonzola lub inny pleśniowy lub feta
- 15 dag sera białego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula ze szczypiorkiem - posiekana
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- masło klarowane do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki zdrowe, z gładką skórą dobrze umyć i ugotować je w mundurkach, al dente. Wystudzone przekroić wzdłuż na pół i częściowo wybrać miąższ. Sery rozgnieść widelcem, dodać wydrążone ziemniaki, cebulę, czosnek, zieleninę i ewentualnie świeżo zmielony pieprz, lub chili. Połówki ziemniaków napełnić masą serową. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, którego dno uprzednio posmarować masłem. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 200 stopni C i piec aż wierzch nabierze złotawego koloru, około 10–15 minut. Podawać z dodatkiem sałaty, przyrządzonej z sosem winegret, można także podawać z sosami jogurtowymi, lub z pieczonym, czy duszonym mięsem.
Moja rada; do zielonej sałaty świetnie pasuje sos winegret lub vinaigrette. To zimny sos pochodzący z kuchni francuskiej, przyrządzany z 3 części oliwy i 1 części octu, ja dodaję ocet winny lub jabłkowy, albo sok z cytryny, które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się go pieprzem i solą, ja do mojej wersji tego sosu czasami dodaję także odrobinę cukru. Te dodatki lepiej jest dodać na początku do czystego octu, bo dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli.
Napisz komentarz
Komentarze