Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 18:55
Reklama

Szparagi z szynką

Szparagi z szynką

Szparagi, pyszne wiosenne warzywo, można przygotowywać na wiele sposobów. Do zrobienia szybkiego obiadu, albo ciepłej kolacji świetnie nadają się zielone szparagi, wystarczy je lekko podsmażyć na patelni i gotowe. Białe wymagają odrobinę więcej czasu, ale też nie są jakieś wyjątkowo czasochłonne. Dziś podaję przepis na bardzo szybkie i sycące danie ze szparagami.

Składniki:
- kilka szt. 8 -10 szparagów. Ja użyłam białych, ale zielone też są super.
- 10- 15 dag makaronu w szerokie wstążki lub rurki
- 2- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy extra vergine
- 1-2 płaskie łyżki klarowanego masła
- ok. 10-15 dag miękkiego sera pleśniowego np. camembert
- kilka plasterków 4-6  suszonej szynki (np. parmeńskiej lub serrano)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odłamać twarde końce  zielonych szparagów, łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać, a przed tym uciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na około 4 cm kawałki. Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.

Na większej patelni stopić  łyżkę masła  i zeszklić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez około 2-3 minuty ( białe, jeśli grube wymagają dłuższego smażenia). Dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez około 20 sek. Dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.

Wyłowić łyżką cedzakową makaron i przełożyć go bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodać pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać, chwilę razem podgrzać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i podawać. Można, przed jedzeniem zetrzeć trochę sera pecorino, lub parmezan.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama