Szparagi, pyszne wiosenne warzywo, można przygotowywać na wiele sposobów. Do zrobienia szybkiego obiadu, albo ciepłej kolacji świetnie nadają się zielone szparagi, wystarczy je lekko podsmażyć na patelni i gotowe. Białe wymagają odrobinę więcej czasu, ale też nie są jakieś wyjątkowo czasochłonne. Dziś podaję przepis na bardzo szybkie i sycące danie ze szparagami.
Składniki:
- kilka szt. 8 -10 szparagów. Ja użyłam białych, ale zielone też są super.
- 10- 15 dag makaronu w szerokie wstążki lub rurki
- 2- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy extra vergine
- 1-2 płaskie łyżki klarowanego masła
- ok. 10-15 dag miękkiego sera pleśniowego np. camembert
- kilka plasterków 4-6 suszonej szynki (np. parmeńskiej lub serrano)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Odłamać twarde końce zielonych szparagów, łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać, a przed tym uciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na około 4 cm kawałki. Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.
Na większej patelni stopić łyżkę masła i zeszklić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez około 2-3 minuty ( białe, jeśli grube wymagają dłuższego smażenia). Dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez około 20 sek. Dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.
Wyłowić łyżką cedzakową makaron i przełożyć go bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodać pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać, chwilę razem podgrzać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i podawać. Można, przed jedzeniem zetrzeć trochę sera pecorino, lub parmezan.
Napisz komentarz
Komentarze