Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 17:44
Reklama

Cielęcina duszona w sosie własnym

Cielęcina duszona w sosie własnym

Mięso cielęce  z białym i czarnym pieprzem, bazylią, tymiankiem, mieloną papryką, ale także z kolendrą, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, estragonem, lubczykiem i oregano tworzy zgrany zespół. W roli urozmaicenia potraw z cielęciny doskonale sprawdza się  także świeża natka pietruszki, czy posiekany koperek lub szczypiorek i świeża mięta. Proponuję, aby marynatę do cielęciny przyrządzić samodzielnie. Będzie najzdrowiej.

Składniki:
- 50- 75 dag cielęciny

Składniki na marynatę:
- 1/3 szklanki octu winnego, lub białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki tymianku
- 2-3 szczypty białego pieprzu
- 1 mała cebula

Sposób przygotowania:

Marynata:

Wszystkie sypkie przyprawy, a także liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek ucieramy w moździerzu. Oczyszczoną cielęcinę (w całości lub pokrojoną w plastry) nacieramy marynatą. Zamykamy w naczyniu i na klika godzin odstawiamy do lodówki. Następnie octem lub białym winem  polewamy mięso. Mięso można obciążyć. Znów  wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można też w połowie czasu mięso odwrócić.  Po upływie tego czasu  przed duszeniem wyjmujemy mięso z lodówki aby złapało temperaturę pokojową. Cielęcinę  możemy dowolnie przyrządzić, na przykład upiec w rękawie.

Ja cielęcinę udusiłam  w rondlu. Na odrobinie klarowanego masła.  Mięso obsmażyłam z każdej strony. Następnie delikatnie posoliłam. Dodałam cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażyłam, aż cebula się zeszkliła. Dodałam trochę marynaty. Zagotowałam. Zmniejszyłam ogień, aby tylko delikatnie mrugało w rondlu i  pod przykryciem dusiłam około ½ godz. - 40 min. Mięso trzeba od czasu do czasu obrócić, a także w razie potrzeby podlać marynatą.  Po uduszeniu przestudzić. Pokroić w plastry. Można podawać z ziemniakami i z sosem po duszeniu mięsa i np. z sałatą, lub  gotowanymi, czy smażonymi  krótko, aby były chrupkie,  warzywami.  

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama