Wreszcie nadszedł długo wyczekiwany czas na nasze krajowe owoce. Co prawda powoli kończy się już sezon na rabarbar, ale w to miejsce wchodzą aromatyczne, wygrzane w naszym słońcu truskawki. Te owoce doskonale nadają się do przygotowywania pysznych ciast i deserów Dzisiaj namawiam jeszcze do zrobienia ciasta z rabarbarem.
- 300 g pszennej mąki
- 50 g maki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 kg rabarbaru
- 200 g marcepanu
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie:
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 2 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta. Na wierzch rabarbaru tarką o grubych oczkach ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Moja rada: ciasto po upieczeniu i lekkim przestudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem
Napisz komentarz
Komentarze