Sezon towarzyskich i rodzinnych spotkań w ogrodzie i przy grillu rozpoczęty. Dania serwowane podczas takich biesiad nie muszą być ciężkie, ociekające tłuszczem i kaloryczne. Obok kiełbas, kaszanek, czy żeberek powinny znaleźć się także lżejsze propozycje. Dziś podaję przepis na smaczne roladki z łososiem, które możemy wzbogacić różnymi pasującymi do siebie dodatkami, a także doprawić do smaku według własnego uznania.
Składniki:
- 2 placki tortilla
- 1 średniej wielkości serek śmietankowy
- 1 łyżka dobrego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka siekanego świeżego kopru
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 10-15 dag wędzonego łososia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Serek wymieszać z chrzanem i posiekanym drobno szczypiorkiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Placki tortilla posmarować serkiem. Na wierzchu ułożyć równomiernie małe kawałki łososia. Tortillę zawinąć w rulon i dość ciasno (ostrożnie, żeby nie wycisnąć farszu) owinąć folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Przed podaniem odwinąć tortille z folii i pokroić w skośne plastry.
Moja rada: przygotowując farsz do serka ze szczypiorkiem i koperkiem możemy dodać pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i delikatnie wymieszać. Następnie postępować jak w opisie wyżej. Proponuję także tak przygotowane roladki podawać z sosami np. na bazie jogurtu z czosnkiem, lub ziołami.
Napisz komentarz
Komentarze