Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 17:42
Reklama

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi, moje ulubione,  polskie warzywa, uważam za rozpoczęty. Ponieważ trwa on krótko, nie ma co zwlekać z ich spożywaniem. Są różne odmiany szparagów. Do niedawna to te białe najczęściej gościły na moim stole, ale od jakiegoś czasu polubiłam te zielone. Fioletowych nie jadłam, dlatego nic o nich nie wiem.

Składniki:
- 1 pęczek  zielonych szparagów
- 1 l wywaru jarzynowego, ja użyłam małej porcji włoszczyzny
- 2 łyżki serka mascarpone, lub śmietanki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka  mąki ziemniaczanej, jeśli gotujemy na wywarze
- drobny szczypiorek

Przygotowanie:
Szparagi starannie umyć odłamać  zdrewniałe końcówki, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego zdrewniałe końcówki. Pogotować 3-4 min. Aż puszczą smak. Wyjąć łyżką cedzakową. Następnie do tego wywaru włożyć szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować niewielką ilość wody, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem, po chwili odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zmiękną, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Główki  szparagów można także podsmażyć krótko na maśle, będą bardziej aromatyczne.

Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Na talerzu ułożyć ugotowane osobno, lub podsmażone na maśle szparagowe główki i zalać kremem i oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.. 

Moja rada: jeśli nie mam wywaru, to gotuję na włoszczyźnie: 2 marchewki,  korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek białej części pora. Można też dodać ziemniaka. Wszystkie warzywa i szparagi bez główek  kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle klarowanym. Wrzucam do garnka z wodą i gotuję do miękkości. Potem wszystko miksuję. Może kolor zupy szparagowej nie jest najpiękniejszy, ale jest smaczna i aromatyczna.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama