Dla wielu smakoszy sernik wiedeński to król wśród serników. Tradycyjnie piecze się go bez spodu, na sporej ilości jajek i z tłustym twarogiem mielonym. Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
- 20 dag masła
- 8 większych jajek
- łyżka mąki pszennej tortowej
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- niepełna szklanka drobnego cukru ok. 20 dag
- 4 krople ekstraktu waniliowego, lub 2 łyżeczki domowej roboty cukru waniliowego
Do upieczenia tej porcji sernika użyłam tortownicy o średnicy 23 -25 cm.
Przygotowanie:
Jajka oraz twaróg wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Przygotować formę do pieczenia. Dno formy i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ponieważ sernik bardzo rośnie, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy.
Kostkę masła roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia. Do miski ze zmielonym twarogiem dodać łyżkę mąki pszennej tortowej, łyżkę skrobi ziemniaczanej, kilka kropel aromatu waniliowego. Dodać roztopione i przestudzone masło. Masę serową bardzo dobrze wymieszać dużą łyżką, lub użyć miksera ustawionego na niskie obroty.
Teraz kolej na puszysty krem jajeczny z cukrem
Do dużej metalowej lub szklanej miski wbić całe jajka. Wsypać też niepełną szklankę cukru. Do wypieków polecam cukier drobny. Jajka z cukrem należy ubijać na najwyższych obrotach przez ok. cztery minuty. Jajka z cukrem powinny bardzo "urosnąć" i zamienić się w jasny puch. Na koniec pozostaje połączenie puchu jajecznego z kremem serowym. Do miski z serem stopniowo dodawać krem jajeczny. Dodawać go w kilku partiach mieszając delikatnie masę serową.
Całą masę serową przełożyć ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto serowe umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Najlepiej ustawić na środkową półkę w piekarniku.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniamy temperatury pieczenia. Temperatura 150 stopni jest idealna dla tego sernika. Sernik wyrasta stopniowo i równo. Przez cały czas pieczenia nie otwiera
piekarnika. Ciasto piekę równo 100 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie tylko nieznacznie. Będzie jednak sporo wyższy niż przed pieczeniem.
Moje rady: które pomogą upiec sernik nieopadający i nie pękający. Nie wyjmuje się blaszki z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia. Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ostudzić go w piekarniku, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę. Po tym czasie wyjąć formę z ciastem i pozostawić ją do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
Sernik można podać z musem ze świeżych, lub z zalewy owoców. Doskonale smakuje mus truskawkowy, malinowy, świetny jest z mango, lub brzoskwiń. Owoce wystarczy zmiksować z odrobiną cukru, lub miodu.
Napisz komentarz
Komentarze