Dziś podpowiadam co podać na świąteczny obiad. Będzie smacznie, lekko i zdrowo. Ponadto taki obiad nie wymaga długiego stania przy kuchni.
Składniki
- 1/2 kg fileta z indyka ( ta niższa część)
- 3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina - opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
- zioła do wyboru, może być kilka: estragon, rozmaryn, tymianek, odrobina mięty, oregano, liść laurowy, majeranek
- papier do pieczenia ciasta
Sposób przygotowania
Filet z indyka umyć i osuszyć. Ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/4 łyżeczki) i z innymi przyprawami, Tę mieszankę włożyć do foliowej torebki ze strunowym zamkiem, ewentualnie wlać wino, dodać mięso. Zamknąć torebkę i dokładnie wmasować przyprawy w mięso. Torebkę z mięsem włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Mięso, przed pieczeniem wyjąć z lodówki na ok. ½ godz. Przed pieczeniem. Przygotować odpowiedniej wielkości papier do pieczenia, tak, aby dało się zrobić z niego szczelną paczuszkę. Papier posmarować cieniutką warstwą masła. Mięso szczelnie zapakować w papier. Rozgrzać solidnie patelnię o grubym dnie i z każdej strony po ok. 2 minuty obsmażyć mięso. Zmniejszyć temperaturę na piecu (ma być tylko delikatne mruganie) i dusić pod przykryciem ok. ½ godz. Obracając ze dwa razy paczuszkę z mięsem. Po wyłączeniu pieca pozostawić mięso jeszcze kilka, kilkanaście minut do lekkiego ostygnięcia. Otworzyć paczkę i sprawdzić czy mięso jest dopieczone. W środku powinno być lekko różowe. Pokroić w skośne plastry. Podawać z ryżem z warzywami i np. z rzymską sałatą smażoną na maśle czosnkowym. Ryż można polać sosem z mięsa.
Moja rada: tak przygotowane mięso będzie doskonałe na zimno. Przygotowując cały filet z indyka, proces duszenia trzeba wydłużyć.
Napisz komentarz
Komentarze