W świetlicy wiejskiej w Szczuce odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Gminną Radę Kobiet oraz Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Brodnica. Tematem warsztatów były „Kasze w codziennej diecie”.
Pod kierownictwem Magdaleny Marciniak absolwentki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu – Promotora zdrowia, 27 pań – członkiń KGW z Gminy Brodnica poznawało nowe sposoby na wykorzystanie kasz w codziennym jadłospisie.
Panie ochoczo kroiły, siekały, gotowały. Efektem tych działań było dziewięć dań, których podstawą były różnorodne kasze.
W trakcie pokazu prowadząca mówiła o znaczeniu dla zdrowia różnych produktów żywnościowych. Mówiła również jak eliminować z naszej diety nadmiar soli, cukru, tłuszczów, tak by nasze potrawy nie traciły przy tym walorów smakowych.
Pokaz zakończyła wspólna degustacja, a właściwie to uczta, na której spożyto przygotowane dania. Były tam sałatki, kaszotto, ale również dania tak nieoczywiste jak: budyń z kaszy, placuszki, czy pasztet, który smakował zupełnie jak pasztet z mięsa, chociaż go nie zawierał. Dodać należy, że wszystkie dania były w wersji Vega, czyli bez dodatku mięs.
Warsztaty bardzo się wszystkim spodobały i będą stanowić inspirację do wzbogacenia naszych codziennych jadłospisów. O tym jak bardzo się podobało, świadczy fakt, że panie poprosiły o zorganizowanie następnych z innej tematyki.
Napisz komentarz
Komentarze