Powoli kończy się sezon na sycące zupy. Uważam jednak, że jeszcze nie raz tej wiosny zawitają chłody, a wraz z nimi ochota na rozgrzewającą zupę. Dziś polecam bogatą w witaminy zupę jarzynową ze zdrową i pożywną kaszą pęczak.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe korzenie pietruszki
- 2 duże marchewki
- ok. 2 ziemniaki
- kawałek pora
- ¼, lub mniejsza część selera
- masło klarowane do podsmażenia cebuli
- 1,5-2 litry bulionu mięsnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ok. 2 szklanki ugotowanego pęczaku
Sposób przygotowania:
Cebulę por i czosnek obrać i pokroić w kostkę, lub plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć i obrać. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, lub oleju. Włożyć cebulę, por i czosnek , podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa i chwilę razem smażyć. Następnie wlać bulion lub wodę, dodać listek laurowy i ziele, przykryć i gotować aż warzywa pawie zmiękną, czyli ok 10-15 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz, trzeba dać zupie czas na nabranie smaku i lekko przestygnąć. Wyjąć ziele angielskie i listek laurowy. Miksować na gładki krem. Doprawić solą i dużą szczyptą pieprzu. Do zupy dodać uprzednio ugotowaną kaszę pęczak. Zagotować. Gotową zupę wlać na talerze i posypać natką pietruszki.
Moja rada: zupy nie musimy miksować, a kaszę możemy gotować razem z warzywami. Trzeba 4-5 łyżek kaszy opłukać i zalać zimną wodą na godzinę-dwie przed gotowaniem zupy. Następnie odcedzić i włożyć do gotującej się wody. Pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy dodać w połowie gotowania kaszy.
Napisz komentarz
Komentarze