Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 17:36
Reklama

Naleśniki z farszem mięsnym

Naleśniki z farszem mięsnym

Naleśniki -  takie same, jak te nasze, albo nieco zmienione, napotykałam  we wszystkich zakątkach świata, jakie dane było mi odwiedzić. Ale według mnie najciekawszy smak miały te, podawane do śniadania, na maleńkiej indonezyjskiej wysepce Trawangan, na Oceanie Indyjskim.  Ciasto naleśnikowe przyrządzano na bazie  mąki  kokosowej z dodatkiem wiórków. Cieniutkie, chrupiące, polane miodem i udekorowane świeżym ananasem. Pycha.  Za jakiś czas podam przepis.

Dzisiaj zachęcam do przygotowania naleśników z dodatkiem mąki gryczanej, która jest bezglutenowa, dlatego jej właściwości i wartości odżywcze szczególnie powinny docenić osoby będące na diecie bezglutenowej. Oprócz tego  ma ona niski indeks glikemiczny, to powoduje, że znalazła zastosowanie jako środek regulujący poziom cukru we krwi. Poza tym mąka gryczana jest dobrym źródłem białka, szczególnie istotnego z punktu widzenia wegetarian, ponieważ dostarcza aminokwasów. 

Składniki: 
ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki wody ( można połączyć z mlekiem)
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

farsz:
- ok. 40 dag mięsa ugotowanego np. z rosołu 
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól wedle uznania (ok 1/2 łyżeczki)
- łyżka oleju, lub klarowanego masła
- warzywa z rosołu: marchewka, kawałek selera, pietruszka
- świeżo posiekana natka pietruszki, lub koperek 

Przygotowanie farszu:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Wyjęte z rosołu i lekko osuszone mięso, jeśli jest w dużym kawałku pokroić na mniejsze części. Warzywa, aby ociekły wyjąć na cedzak, a następnie także  pokroić na mniejsze części. Wszystko krótko, aby nie zrobić z tego kremowej papki,  zblendować, albo przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, lub posiekać nożem. Przestudzoną, zeszkloną cebulkę, mięso z warzywami,  natkę pietruszki, lub koperek dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie naleśników:
Do wysokiej  miski wlać mleko i wodę, szczyptę soli, dodać jajka i wszystkie składniki razem dokładnie roztrzepać. Następnie partiami dodawać mąkę, ciągle mieszając. Całość mieszać, tak długo,  aby ciasto było  gładkie. Ciasto naleśnikowe powinno być lejące. Odstawić, na ok. 20 min., aby ciasto odpoczęło

Rozgrzaną patelnię, zwłaszcza, gdy nie jest już nowa, na wszelki wypadek, aby naleśniki nie przywierały, przetrzeć kilkoma kroplami oleju. Wlewać  porcję ciasta, smażyć z obydwu stron aż będą lekko rumiane. Usmażone naleśniki odkładać na odwrócony  talerz.

Na naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i zawinąć rulon. Odkładać brzegiem naleśnika do spodu. Tuż przed podaniem naleśniki z obu stron przesmażyć na maśle klarowanym. Podawać z surówką. 

Moja  rada: farsz mięsny  często robię z mieszanych mięs np. z bulionu, gdy  mam wołowinę i drobiowe, lub z mięsa po krupniku,  gotowanym na  żeberkach lub karkówce z dodatkiem  udek drobiowych. Często do naleśników z farszem mięsnym, zwłaszcza, gdy całość jest odrobinę sucha, podaję sos jogurtowo czosnkowy.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama