Powoli zabieram się za opróżnianie zamrażarki z przygotowanych jesienią zapasów. Zostało jeszcze trochę mrożonych owoców, m.in. jagód, truskawek i żurawin. Trzeba je wykorzystać przed nowym sezonem, zanim na grządkach warzywnych i w sadach znów będą pyszniły się w promieniach słońca. Dziś postanowiłam przygotować kisiel domowy z mrożonych jagód i świeżych jabłek. Zachęcam do zrobienia tego deseru, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze bez konserwantów.
Składniki:
- ok. 1 szklanki mrożonych jagód
- 1 kwaskowate jabłko
- 2 - 3 łyżki cukru (w zależności od upodobania i kwasowości jagód)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny, opcjonalnie
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Jabłko umyć i pokroić na drobniejsze kawałki, można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku zagotować 2 ½ szklanki wody. Jagody rozmrozić i razem z jabłkami dodać do gotującej się wody, dodać cukier i gotować w rondelku aż puszczą sok. Pod koniec dodać skórkę startą z ¼ cytryny. W ½ szklanki wody dokładnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną.
Rondelek z owocami zdjąć z ognia, wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i dokładnie, energicznie mieszać. Postawić na ogniu i gotować jeszcze chwilkę.
Kisiel wlać do pucharków lub miseczek opłukanych zimną wodą. Kisiel możemy podać sam lub z dodatkiem śmietankowego sosu o smaku np. waniliowym.
Szybki sos waniliowy przygotowuję ze śmietanki kremowej z cukrem pudrem do smaku i odrobiną nasionek wanilii. Zamiast nasionek można dodać cukier waniliowy.
Napisz komentarz
Komentarze