Kwaskowaty, kremowy, delikatny tort na każdą okazję i bez okazji. Przełożony kremem z mascarpone i bitej śmietany. Polecam szczególnie dlatego, że tort ten jest prosty w wykonaniu i robi się go dość szybko. Co najważniejsze wiemy co jest w tym cieście. No może nie do końca, bo nie znamy źródeł pochodzenia i produkcji wszystkich składników, ale tak, czy inaczej chemii będzie w nim zdecydowanie mniej niż w gotowcach ze sklepu.
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jaj, lub 7 małych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (tylko dla początkujących)
Wykonanie:
Spód blaszki o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i najlepiej elektryczną trzepaczką, albo w robocie, ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy partiami do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki, wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 35 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem do przełożenia biszkoptów:
- 1/2 kg mascarpone
- 300 ml-1/2 l schłodzonej śmietanki kremówki 30, lub 36 proc.
- ok 6 łyżek cukru pudru (lub mniej, do smaku)
- 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (masa łatwo się warzy dlatego wystarczy kilka obrotów miksera).
Ponadto:
- 1 puszka brzoskwiń do dekoracji
- płatki migdałów lub kokos do dekoracji
- sok brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptów
Składanie tortu:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy sokiem z brzoskwiń, można dodać trochę soku z cytryny, smarujemy 1/3 kremu i układamy połowę pokrojonych w małą kostkę brzoskwiń. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy, smarujemy 1/3 kremu i układamy pokrojone brzoskwinie, kilka 1-2 połówki, zostawiamy do dekoracji. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, nasączamy z wierzchu i rozprowadzamy na bokach także resztę kremu. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu. Boki dekorujemy migdałami lub kokosem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
Napisz komentarz
Komentarze