Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 16:06
Reklama

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Kwaskowaty, kremowy, delikatny tort na każdą okazję i bez okazji.  Przełożony kremem z mascarpone i bitej śmietany. Polecam szczególnie dlatego, że tort ten jest prosty w wykonaniu i robi się go dość szybko. Co najważniejsze wiemy co jest w tym cieście. No może nie do końca, bo nie znamy źródeł pochodzenia i produkcji  wszystkich składników, ale tak, czy inaczej chemii będzie w nim zdecydowanie mniej niż w gotowcach ze sklepu.

Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jaj, lub 7 małych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia  (tylko dla początkujących)

Wykonanie:
Spód blaszki o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i najlepiej elektryczną  trzepaczką, albo w robocie, ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy partiami do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki, wkładamy do nagrzanego pieca  i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 35 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem do przełożenia biszkoptów:
- 1/2 kg  mascarpone
- 300 ml-1/2 l schłodzonej śmietanki kremówki  30, lub 36 proc.
- ok 6 łyżek cukru pudru (lub mniej, do smaku)
- 1 puszka brzoskwiń 

Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy mascarpone  i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (masa łatwo się warzy dlatego wystarczy kilka obrotów miksera).

Ponadto:
- 1 puszka brzoskwiń do dekoracji
- płatki migdałów lub kokos do dekoracji
- sok brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptów 

Składanie tortu:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy sokiem z brzoskwiń, można dodać trochę soku z cytryny, smarujemy 1/3 kremu i układamy połowę pokrojonych w małą kostkę brzoskwiń. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy, smarujemy 1/3 kremu i układamy pokrojone  brzoskwinie, kilka  1-2 połówki, zostawiamy do dekoracji. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, nasączamy  z wierzchu i rozprowadzamy  na bokach  także resztę kremu. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu. Boki dekorujemy migdałami lub kokosem. Gotowy tort  wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama