Ten sos to klasyk w polskiej kuchni, który może przydać się do rodzinnego obiadu, ale również na duże przyjęcia. Jest to jeden z naszych rodzimych przepisów , który był znany i ceniony w całej Europie. Sos szary przygotowywany jest na bazie wywaru rybnego, jeśli podajemy go właśnie do ryb. Jeśli natomiast podajemy go do mięs wówczas stosujemy wywar mięsny. Ale klasyk to rybny wywar, gdyż przepis pochodzi on z XVII wieku, kiedy na polskich stołach królowały ryby. Ten tradycyjny, staropolski sos zawsze jest przygotowywany także z zasmażki mąki i masła, przyprawiony winem lub sokiem z cytryny, z dodatkiem karmelu, rodzynek, migdałów, ewentualnie startej cebuli, utartego piernika lub śmietany.
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- ok. ½ l wywaru z ryb, mięsa, lub warzyw
- ok 50 g pierników (bez polewy) niekoniecznie
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina też niekoniecznie
- garść rodzynek
- garść migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- sól
Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkiem a następnie obierany ze skórki. Na suchej patelni bardzo delikatnie zrumieniamy mąkę. W innym naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy a następnie do gorącej zasmażki dolewamy zimnego (jeśli dodajemy ) wina. Dolewamy też zimny wywar oraz pokruszone pierniki. Gotujemy kilka minut by pierniki się rozgotowały. Przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Na patelni z cukru robimy karmel. Następnie dodajemy odrobinę wywaru i przelewamy do naszego sosu. Wrzucamy rodzynki i migdały, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.
Moja rada: mój sos , ten zwykły codzienny, nieco odchodzi od klasyka. Ja piernik dodaję tylko , gdy przyrządzam na Boże Narodzenie karpia. Z winem też nie przesadzam.
Napisz komentarz
Komentarze