To bardzo szybka i smaczna przekąska, która może służyć jako doskonałe uzupełnienie kolacji lub jako lekkie danie samodzielne. Najważniejsze, aby utrzymać niską temperaturę składników. Najlepiej koktajl będzie smakował jeśli naczynia do podania będą również dobrze schłodzone np. w zamrażalniku. Jest to gwarancja otrzymania prawidłowego smaku. Ale bez przesady. Dobre schłodzenie przed podaniem też się obroni.
2 - 4 porcje na samodzielne danie, lub kilka małych porcji jako przekąska
Składniki:
- 25 dag g ugotowanych małych, lub średnich krewetek
- porwane liście sałaty kruchej, lub lodowej
- kilka plastrów ananasa z puszki, lub szklanka już pokrojonego w kostkę
Na dressing:
- ok. 2 łyżek ketchupu 30 proc.
- ok. 2 łyżek majonezu
- 40 ml białej wytrawnej wódki ok. 40 proc.
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1kwaskowate jabłko
- kilka malutkich pieczarek w całości, bez korzonków
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
Wymieszać wszystkie składniki na dressing i wstawić do lodówki. Krewetki rozmrozić, dokładnie wypłukać i gotować we wrzątku, w zależności od wielkości, te malutkie pół minuty, a większe do minuty. Odcedzić i wystudzić. Wstawić do lodówki na 15-30 minut. Do krewetek dodać porcje ananasa ( trochę zostawić do dekoracji), pieczarki i jabłko obrane, pokrojone w drobną kostkę i skropione sokiem z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać. Na dnie szerokich szklanek lub szklanych, przezroczystych kokilek ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie położyć krewetki i udekorować pozostałym ananasem. Podawać z chrupiącym jasnym pieczywem, lub włoskimi paluchami.
Moja rada: do dresingu można dodać kilka kropli sosu Worcestershire. Wzbogaci smak i aromat.
Napisz komentarz
Komentarze