Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 15:46
Reklama

Kotlet Devolay z ziołami (de Volaille) 

Kotlet Devolay z ziołami (de Volaille) 

Mięso drobiowe, czyli mięso ptactwa hodowlanego, zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). 

W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną posiada więcej wartości odżywczych i dietetycznych. Ponieważ najwięcej tłuszczu jest pod skórą, łatwo go oddzielić. Mięso drobiowe ma dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych i niską temperaturę topnienia tłuszczu. Ponadto dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Dziś proponuję kotleta  devolay. Do tradycyjnego, do środka nie dodajemy nic oprócz masła. Ale nikt nam nie zabroni troszkę podkręcić smak  jakimś dodatkiem. Z tym, że nie będzie to już klasyk.

Składniki:
- 4 filety piersi kurczaka
- 80 g masła
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panierowania
- jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Masło rozetrzeć z odrobiną soli, uformować wałeczki  o długości  odpowiedniej dla  rozbitej piersi z kurczaka. Wałeczki masła owinąć folią i odłożyć do lodówki, a gdy nam się spieszy do zamrażarki. Piersi, najlepiej włożyć między dwie folie i dobrze rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i zwijać roladki. Na trzech  miseczkach  umieścić mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety panierować  najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej.  Tak przygotowane mięso można odstawić do lodówki, na mniej więcej godzinę. Potem wyjąć na 10 minut przed smażeniem, aby nabrały pokojowej temperatury. Ja z reguły roladek przed smażeniem nie wkładam do lodówki. Od razu smażę.  Smażyć kotlety w większej ilości oleju, aż będą złote (około 10 minut). Najlepiej wkładać je do tłuszczu małymi partiami, by nie obniżać temperatury smażenia. Wówczas devolay zachowa chrupiącą skórkę na zewnątrz, a wewnątrz będzie soczysty i miękki.

Moja rada: do masła, które włożymy do środka roladek można dodać czosnek, lub  świeże zioła, np. pietruszkę, szczypiorek, tymianek. Ale, jak już pisałam, nie będzie to, tradycyjny klasyk. 

Podawać z ziemniakami purre i z surówką


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama