Desery i ciasta z dodatkiem jogurtów, czy przygotowane na jogurtach częściej serwuję latem, gdyż poza tym, że takie słodkości są smaczne, to także są lżejsze. Dzisiaj, chyba z tęsknoty za latem, proponuję lekkie, puszyste ciasto, przypominające sernik, ale nie ma w nim sera. Zastąpiły go gęste jogurty, typu greckiego.
Składniki:
- 4 jogurty greckie (każdy po 400g)
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 szklanka oleju
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, wsypać 1 szklankę cukru i cukier waniliowy , najlepiej domowej roboty i utrzeć kogel-mogel. Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie (w proszku), wszystko wymieszać robotem na wolnych obrotach, albo elektryczną trzepaczką. Gdy już wszystkie składniki się połączą, a masa będzie jednolita, z białek ubić pianę, a gdy już będzie prawie sztywna dosypać stopniowo drugą szklankę cukru. Pianę dodać do masy jogurtowej, ale już nie używać robota, tylko lekko wymieszać łyżką lub szpatułką.
Na dnie blachy o wymiarach ok. 22/32 cm wyłożyć papier do pieczenia i wylać masę jogurtową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego wstawić ciasto. Piec około 1 godzinę, aż skórka z wierzchu będzie brązowa. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Moja rada: ciasto można przygotować na kruchym spodzie, własnoręcznie przygotowanym i przed wylaniem masy lekko podpieczonym lub na gotowych herbatnikach, równo i ciasno ułożonych na dnie blachy. Cukier waniliowy najlepiej przygotować samodzielnie. Do słoika z cukrem kryształem włożyć laskę wanilii. Zakręcić i odstawić na kilka dni, aby cukier przeszedł zapachem wanilii.
Napisz komentarz
Komentarze