Owoce morza, włoskie frutti di mare to różnego rodzaju krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary. Jedni za nimi przepadają, inni nawet nie myślą, aby ich spróbować. Ci drudzy nie wiedzą co tracą. Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i podobno niektóre działają jak afrodyzjaki. Namawiam, warto się skusić. Odpowiednio przyrządzone naprawdę są wspaniałe.
Składniki na 2-3 osoby
- ok. 25 dkg makaronu np. spaghetti, lub wstążki
- ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 35- 40 dkg mieszanki owoców morza: krewetki, kałamarnice, przegrzebki itp.
- garstka posiekanej natki pietruszki
- 2- 3 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
- 2 małe, lub 1 większa cebulka szalotka
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- papryczka chili - opcjonalnie
- sól do smaku
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulkę i zeszklić. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i papryczkę (jeśli dodajemy). Następnie dodać ( po obróbce zgodnie z przepisem na opakowaniu np. rozmrozić, wypłukać, lub inne) mieszankę owoców morza. Zawsze warto sprawdzić, czy nie mają piasku. Jeśli już są rozmrożone i złapały temperaturę pokojową to dusić ok 2-3 min. Do frutti di mare dodać śmietanę kremówkę. Razem poddusić około 1minutę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na koniec do owoców morza świeżo ugotowany al dente makaron. Dokładnie wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napisz komentarz
Komentarze