Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 15:53
Reklama dotacje rpo

Maślankowe ciacho

Maślankowe ciacho

Może to już gospodynie znają? A jeżeli nie, zachęcam do spróbowania. Ja otrzymałam ten przepis od mojej kuzynki Natalki z Rumi  i dzielę się z naszymi Czytelnikami. Naprawdę -  to ciasto jest pyszne! Na dodatek z kruszonką! Od niej też zaczynam nasze kulinarne porady.

Kruszonka:
- 50 g masła 
- 30 g cukru 
- 30 g cukru (brown suger) 
- 100 g mąki pszennej 

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką do otrzymania kruszonki.

Składniki na ciasto:
- 85 g masła 
- 100 g cukru 
- 2 jajka 
- 2 żółtka 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 300 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 160 ml maślanki lub kefiru 
- 170 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miksera wrzucamy  masło i cukier. Ucieramy  do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodajemy  jajka i żółtka, ucieramy. Do utartej masy maślanej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlewamy maślankę. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Dodajemy następnie posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy.

Do foremki typowej, nie za dużej, wysmarowanej masłem, wkładamy papier do pieczenia, przekładamy ciasto, po wierzchu posypujemy kruszonką. 

Pieczemy w temperaturze 170 stopni C. bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut,  do  suchego patyczka. Jeśli kruszonka zacznie się zbyt szybko rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast posypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Czekamy do przestudzenia a następnie wyciągamy ciasto za  wystający papier. Po dokładnym wystudzeniu posypujemy jeszcze cukrem pudrem. Pycha!
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama