Może to już gospodynie znają? A jeżeli nie, zachęcam do spróbowania. Ja otrzymałam ten przepis od mojej kuzynki Natalki z Rumi i dzielę się z naszymi Czytelnikami. Naprawdę - to ciasto jest pyszne! Na dodatek z kruszonką! Od niej też zaczynam nasze kulinarne porady.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 30 g cukru (brown suger)
- 100 g mąki pszennej
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką do otrzymania kruszonki.
Składniki na ciasto:
- 85 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml maślanki lub kefiru
- 170 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miksera wrzucamy masło i cukier. Ucieramy do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka i żółtka, ucieramy. Do utartej masy maślanej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlewamy maślankę. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Dodajemy następnie posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy.
Do foremki typowej, nie za dużej, wysmarowanej masłem, wkładamy papier do pieczenia, przekładamy ciasto, po wierzchu posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni C. bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli kruszonka zacznie się zbyt szybko rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast posypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Czekamy do przestudzenia a następnie wyciągamy ciasto za wystający papier. Po dokładnym wystudzeniu posypujemy jeszcze cukrem pudrem. Pycha!
Napisz komentarz
Komentarze