Szczególnie w okresie zimowym mamy ochotę na dania o bardziej wyrazistych smakach. Częściej, niż latem smażymy, pieczemy. Częściej też sięgamy po pieczyste. Jeśli do mięs znudziły nam się purre ziemniaczane i kasze możemy przygotować ziemniaki pieczone z ziołami.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 5 ząbków czosnku
– 4 łyżki oleju np. rzepakowego lub w proporcji 1:1 z oliwą z oliwek
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich, lub tymianku
- gałązka rozmarynu
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 płaska łyżeczka soli
– pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Nie obierać ze skórki. Każdy ziemniak przekroić na pół, następnie każdą połówkę na ćwiartki, lub ósemki. Ząbki czosnku drobno posiekać nożem. Przełożyć do miseczki. Wlać olej i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać marynatę. Ziemniaki posypać czarnym pieprzem, polać marynatą i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to w dużej misce. Ziemniaki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z termo obiegiem i górną grzałką grill lub 200 stopni C góra-dół albo funkcja grill (bez termo obiegu) przez 30 minut. W połowie pieczenia przemieszać ziemniaki drewnianą łopatką, by równomiernie się upiekły.
Ziemniaki będą gotowe, jak skórka się zarumieni i po nakłuciu widelcem będą miękkie. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami podawać do mięs, ryb a nawet solo np. z sosem czosnkowo jogurtowym.
Napisz komentarz
Komentarze