Ze słodkości dziś proponuję biszkopt z kremem zwinięty w roladę. Wykonanie tego ciasta pochłonie trochę czasu, ale efekt końcowy wynagrodzi nam czas poświęcony na jego przygotowanie.
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia- opcjonalnie
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.
Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Przygotować lniany ręczniczek kuchennym, oprószyć drobnym cukrem.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.
Krem kokosowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej 22 proc.
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka likieru kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- płatki kokosowe, do posypania
- cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając wiórki kokosowe. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe: schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową, wykorzystać ją do przyrządzenia kremu.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinąć w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, obsypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Napisz komentarz
Komentarze