Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 14:50
Reklama

Sos z grzybów leśnych

Sos z grzybów leśnych

Sezon grzybowy w pełni, pewnie dlatego znów powraca  pytanie jeść, czy nie jeść grzyby?

W niektórych krajach skandynawskich, także w Austrii, Belgii nikt nie pochyli się nawet nad najpiękniejszym okazem prawdziwka. Przekonałam się o tym wiele lat temu w Danii. W lesie naszego bliskiego znajomego rosły niezliczone ilości prawdziwków. Zebraliśmy ich tam sporo. Ale nasi gospodarze nie dali namówić się nawet na posmakowanie pysznego sosu z borowików. Nie, to nie. Im do szczęścia wystarczą namiastki grzybów, czyli uprawiane na skalę przemysłową pieczarki i boczniaki.

Grzyby, no cóż może nie są bombą witaminową, ale zawierają dość znaczne ilości witamin B1 i B2. Inne witaminy występują w śladowych ilościach. Są także źródłem białka, pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Posiadają  też witaminę A w postaci karotenu, a najwięcej mają jej kurki i pewnie dlatego są żółto pomarańczowe.

Ja dość często używam grzyby w mojej kuchni. Stosuję je pod różnymi postaciami. Nie do przecenienia jest aromat suszonych borowików, kurek, czy smardzy.
Dziś proponuję  sos z grzybów leśnych, który  sprawdzi się z grillowanymi, lub smażonymi filetami z  drobiu, lub do pieczeni wieprzowej, czy placków ziemniaczanych. Wyśmienicie smakuje z makaronem.

Składniki na 4-5 porcji:
- ok. 1 kg leśnych świeżych grzybów
- 1 duża cebula (lub 2 średnie)
- 10 dag. wędzonego boczku, lub 1 łyżka klarowanego masła
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml słodkiej śmietanki 32 proc.
- solidna łyżka kwaśnej śmietany 12 proc.
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na lekko stopionym boczku, lub na maśle. Do cebuli dodajemy porządnie wypłukane, oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy  ok. pół łyżeczki soli, 2 spore szczypty pieprzu i 1/3  szklanki wody. Powinno wystarczyć. Grzyby puszczą dużo płynu. Jeśli będzie mało to trochę dolać. Gotujemy na wolnym ogniu około 10-20 minut dość często mieszając. Czas gotowania zależy od rodzaju i wielkości grzybów. Do sosu dodajemy obie śmietany, doprawiamy do smaku zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy koperek i natkę.

Moja rada: tak przygotowany sos grzybowy świetnie smakuje z makaronem. Będziemy mieć szybki i pyszny obiad. Do tej wersji należy podwoić ilość obu śmietan.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama