Sezon na nasze soczyste śliweczki w pełni. Sięgamy po nie jak najczęściej. Warto.
Owoce śliwy mają wiele cennych właściwości.
Regulują trawienie, przyśpieszają perystaltykę jelit, a tym samym regulują pracę układu pokarmowego. Śliwki są naturalnym lekiem na zaparcia. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika – pektyn, chronią przed wolnymi rodnikami i podobno nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz bogactwa witamin i błonnika cenniejsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe. Teraz w sezonie powinniśmy jak najczęściej jadać nasze rodzime śliwki. Są pyszne, słodkie i zdrowe.
Składniki
-1½ kg - śliwek węgierek
-1 łyżka - masła
-3 goździki
-½ łyżeczki cynamonu
-½ łyżeczki imbiru
-1 kieliszek 40 ml śliwowicy, lub kieliszek wina śliwkowego, pominąć jeśli śliwki są bardzo dojrzałe i soczyste.
Kruszonka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru brązowego, lub białego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka będzie bardziej krucha. Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, wyrobić szybko ciasto, aby za bardzo nie roztopić ciepłem dłoni masła, powinno się ledwo kleić. Ulepić kulę, włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na ½ godziny. W lodówce dłużej - do 2 godz.
Śliwki umyć i osuszyć ręcznikiem, przekroić na pół i usunąć pestki. Na patelni roztopić masło, włożyć śliwki, dodać przyprawy. Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina). Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje. Przełożyć do foremki o wymiarach ok. 32 cm x 22 cm. Można też przełożyć śliwki do kokilek do zapiekanek. Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na wierzch owoców tak, aby równomierniej pokryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła). W kokilkach czas pieczenia może być krótszy.
Moja rada: tak przygotowana zapiekanka podana na gorąco z lodami śmietankowymi, albo waniliowymi będzie strzałem w dziesiątkę.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze