To danie, które w wielu domach także musi znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Pierogi można przygotować wcześniej. Zamrozić ułożone pojedynczo na tacce, a potem przełożyć do woreczka i do zamrażarki. Przed podaniem, bez rozmrażania ugotować, wkładając je na wrzątek.
Składniki:
- 1 kg mąk
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki oleju
- 2,5 szklanki gorącej wody
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
Przygotowanie:
Farsz
Grzyby włożyć do wysokiego naczynia i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. Namoczone grzyby wyjmujemy z wody, w której się moczyły, nie wylewamy jej i drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie jeśli trzeba dolewamy czystej wody, tyle, żeby kapusta się nie przypalała. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie, około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, jeśli trzeba odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolać około 1,5 szklanki gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Zostawić ciasto na ok. 15 min., aby odpoczęło.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka, na każde nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami gotować pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na półmisek. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju.
Moja rada: ja farsz przygotowuję z kapusty świeżej i kiszonej.
Napisz komentarz
Komentarze