Drożdżowa strucla z makiem, wielu z nas chyba najbardziej kojarzy się z wigilijnym ciastem. Jest z nią trochę zachodu, ale warto. Ta domowa, zawsze wygra ze sklepową, nafaszerowaną ulepszaczami i przeważnie upieczoną na długo przed świętami.
Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
-150 g rozpuszczonego masła
-6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki lub spirytusu
Masa makowa:
- 50 dag maku suchego
- 15 dag cukru
- 10 dag rodzynków
- 5 dag orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu- opcjonalnie
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- 6 białek
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki cukru, ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Delikatnie wymieszać. Grudki są dopuszczalne. Odstawić w ciepłe miejsce aż masa zacznie rosnąć ok.15 min. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, na końcu wlać zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto ręcznie, lub hakiem w robocie. Dla mniej wprawionych: po dodaniu mokrych składników mieszać widelcem, aż połączą się na tyle, że można zacząć wyrabiać ręką. Wyrobić ciasto na jednolitą lśniącą masę. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Masa makowa
Mak zalać wrzątkiem i parzyć do momentu aż da się rozetrzeć w palcach. Wymieszać. Odcedzić. Ja kładę podwójnie złożoną gazę na sito i odlewam wodę. Mak przepuścić przez maszynkę. Można 3 razy, ja mielę 2 razy. Wszystkie składniki na masę makową przełożyć do rondla i dobrze podgrzać, aby wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodać ubite białka z jajek. Wymieszać delikatnie. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 mniej więcej jednakowe kulki. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt (ok. 3mm). Wyłożyć 1/3 masy makowej. Wyrównać powierzchnię łopatką.
Struclę zwinąć, zaczynając od dłuższego boku.
Arkusz papieru do pieczenia cieniutko posmarować olejem. Położyć struclę i zawinąć papier 2 razy, tak aby było ok. 1 cm luzu od góry. Postąpić tak samo w przypadku pozostałych 2 strucli. Po zawinięciu ciast w papier, warto odstawić strucle na ok.15 minut do lekkiego wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 35-40 min. Wierzch można polukrować i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Moja rada: ja ciasta nie wałkuję, tylko bezpośrednio na papierze do pieczenia rozciągam dłońmi. Potem całość zwijam i gotowe. Nie ma problemu z przekładaniem surowej strucli.
Napisz komentarz
Komentarze