Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 15:27
Reklama dotacje rpo

Chrupiąca pierś z kaczki

Chrupiąca pierś z kaczki

Kaczka -  to popularna przedstawicielka drobiu, która  dość często pojawia się na polskich stołach w Święta Bożego Narodzenia. W niektórych domach serwuje się pieczone kaczuszki w całości, przeważnie nadziewane jabłkami, w innych z kolei podaje się kaczynę w szarym sosie. U mnie dziś propozycja na kaczkę ze smakiem suszonych śliwek. Przygotowując ten przepis  zainspirowałam się kaczką jaką na święta  przygotowywała moja mama, która do wnętrza i na wierzch tuszki dodawała kilka wędzonych śliwek. To właśnie śliwki w połączeniu z suszonym majerankiem tworzyły niepowtarzalny aromat i smak. Mam nadzieję, że proponowane przeze mnie danie będzie smaczne i okaże się w sam raz na świąteczny stół. Tak przyrządzone kacze mięso można podać z ryżem na sypko, lub z kluseczkami.

Składniki
- filet z piersi kaczki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu (najlepszy rozmarynowy)
- 2 małe cebule
- 1 twarde jabłko
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 100 ml czerwonego Porto, opcjonalnie
- 5-7 suszonych śliwek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 gałązki estragonu

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć i osuszyć jednorazowym ręcznikiem.  Skórę fileta naciąć  ukośnie w romby. Z przyprawy do piernika, miodu i 2 łyżek gorącej wody zrobić marynatę. Wmasować ją dokładnie w mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1- 2 godzin.  Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki na około 15 minut, aby złapało pokojową temperaturę.  Mięso smażyć na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw  stronę ze skórą ok. 4 minut, aż wytopi się tłuszcz, potem drugą stronę ok. 2 minut. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości fileta.

Cebule i jabłko obieramy i kroimy w kostkę.  W patelni, z tłuszczem po kaczce, smażymy a następnie lekko dusimy cebule i jabłko, pod koniec dodajemy śliwki i porto. Dusimy tak długo, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną w wodzie i  dokładnie wymieszaną  skrobię. Sos ewentualnie doprawiamy solą i chili.

Mięso po wyjęciu z piekarnika przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty, aby odpoczęły soki. Tuż przed podaniem  kroimy w skośne plastry. Na półmisek wlewamy sos z dodatkami, a na wierzch  wykładamy mięso.  Ozdabiamy gałązkami kolendry, lub estragonu.

Moja rada: do sosu można dodać imbiru z zalewy. Potrawa nabierze bardziej egzotycznego smaku

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama