Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 12:56
Reklama

Śledzie pod pierzynką  

Śledzie pod pierzynką  

Długie jesienno-zimowe wieczory, wiele popularnych imienin, czy zbliżające się święta, to najlepszy czas na spotkania towarzyskie. Aby biesiadowanie z przyjaciółmi, czy rodzinne spotkania przebiegały w miłej atmosferze warto zadbać o pyszne przekąski. Dziś proponuję tzw.  śledzie pod pierzynką czyli warstwową sałatkę śledziową z warzywami i majonezem. Efektownie się prezentuje w szklanym półmisku i  jest prosta w przygotowaniu. 

Składniki:
- 3 -4 dorodne filety śledziowe z zalewy solankowej
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3  marchewki
- 2-3 ziemniak-
- 1-2 buraki (lub 4 łyżki buraczków z papryką ze słoika)
- 2-3 jajka
- cebula czerwona średniej wielkości
- 200-300 ml majonezu 
- 2-3 łyżki startego sera
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki 

Przygotowanie:

Marchew i  ziemniaki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Osobno ugotować buraki też w lekko osolonej wodzie, też na lekko twardo. Najlepiej warzywa gotować w łupinach. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obrać i pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Śledzie dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2- 4 godziny, aby uzyskały odpowiednią słoność. Ja śledzie moczę w mleku. Moim zdaniem są lepsze, delikatniejsze. Po tym czasie wyjmuję filety z wody lub z mleka, jeszcze raz dokładnie spłukuję, zwłaszcza po mleku i kroję w niewielkie dzwonka i przekładam na dno szklanej salaterki. Skrapiam olejem i posypuję drobno posiekaną cebulą. Smaruję cienko majonezem, układam starte buraki (lub osączone buraczki z papryką ze słoika). Na to wykładam starte ziemniaki, smaruję cienką warstwą majonezu. Następnie układam startą marchewkę, ponownie cienko smaruję majonezem. Wierzch posypuję startymi jajkami. Wstawiam do lodówki na 1 - 2 godziny. Przed podaniem oprószam  startym serem. Na sam koniec posypuję natką pietruszki. 

Moja rada:
Do sałatki można użyć domowych, tartych buraczków np. z papryką w zastępstwie gotowanych buraków. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama