Długie jesienno-zimowe wieczory, wiele popularnych imienin, czy zbliżające się święta, to najlepszy czas na spotkania towarzyskie. Aby biesiadowanie z przyjaciółmi, czy rodzinne spotkania przebiegały w miłej atmosferze warto zadbać o pyszne przekąski. Dziś proponuję tzw. śledzie pod pierzynką czyli warstwową sałatkę śledziową z warzywami i majonezem. Efektownie się prezentuje w szklanym półmisku i jest prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 3 -4 dorodne filety śledziowe z zalewy solankowej
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 marchewki
- 2-3 ziemniak-
- 1-2 buraki (lub 4 łyżki buraczków z papryką ze słoika)
- 2-3 jajka
- cebula czerwona średniej wielkości
- 200-300 ml majonezu
- 2-3 łyżki startego sera
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Osobno ugotować buraki też w lekko osolonej wodzie, też na lekko twardo. Najlepiej warzywa gotować w łupinach. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obrać i pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Śledzie dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2- 4 godziny, aby uzyskały odpowiednią słoność. Ja śledzie moczę w mleku. Moim zdaniem są lepsze, delikatniejsze. Po tym czasie wyjmuję filety z wody lub z mleka, jeszcze raz dokładnie spłukuję, zwłaszcza po mleku i kroję w niewielkie dzwonka i przekładam na dno szklanej salaterki. Skrapiam olejem i posypuję drobno posiekaną cebulą. Smaruję cienko majonezem, układam starte buraki (lub osączone buraczki z papryką ze słoika). Na to wykładam starte ziemniaki, smaruję cienką warstwą majonezu. Następnie układam startą marchewkę, ponownie cienko smaruję majonezem. Wierzch posypuję startymi jajkami. Wstawiam do lodówki na 1 - 2 godziny. Przed podaniem oprószam startym serem. Na sam koniec posypuję natką pietruszki.
Moja rada:
Do sałatki można użyć domowych, tartych buraczków np. z papryką w zastępstwie gotowanych buraków.
Napisz komentarz
Komentarze