Mało kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść prawdziwego schaboszczaka w panierce, ociekającego na ziemniaczki rozgrzanym tłuszczem. Dzisiejsza moja propozycja pokazuje, że równie pyszne, ale zdrowsze może być dietetyczne danie z fileta z indyka pełnego białka i apetycznej chrupkości.
Składniki:
- ok. ½ kg filetu z indyka
- 11/2 szklanki płatków kukurydzianych
- jajko
przyprawy: sól morska, papryka słodka, kurkuma, bazylia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć najlepiej jednorazowym ręcznikiem. Pociąć na porcje. Lekko pobić pięścią i oprószyć przyprawami. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Po odpowiednim czasie na około 15- 20 min. Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową. Następnie roztrzepać jajko, a płatki kukurydziane rozdrobnić. W tym celu najlepiej płatki wsypać do woreczka foliowego i pobić tłuczkiem lub można też pognieść je dłońmi). Kawałki fileta obtoczyć w jajku i płatkach. Rozgrzaną patelnię spryskać odrobiną oleju i smażyć z każdej strony po około 5 min.
Moja rada: aby danie było jeszcze mniej kaloryczne tak przygotowane mięso można piec bez dodatku tłuszczu przez około 20 minut w 180 stopniach.
Podawać z purre ziemniaczano-groszkowym i z surówką np. z selera.
Napisz komentarz
Komentarze