Na moim stole dość często goszczą kremowe zupy. Urozmaicam je różnymi dodatkami, przez co stają się bardziej wykwintne. Do niektórych zup dodaję prażone migdały, do innych grzanki z serem, chrust z szynki, jeszcze do innych prażone pestki dyni, lub pianki z białek itp.
Składniki:
- 1 dorodny por,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- grzanki z pszennego pieczywa
Wykonanie:
Dokładnie płuczemy pora z piasku. Do zupy wykorzystuję tylko białe części, ale gotuję wywar na zielonych również, smak jest intensywniejszy. Odkrawamy białą część pora, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na cienkie półksiężyce. Na dwóch łyżkach masła dusimy na niewielkim ogniu pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmiękną wlewamy bulion, dodajemy zielone, pokrojone na większe części (aby łatwo było wyjąć) liście pora, startą na grubych oczkach, lub pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy zielone liście pora, po czym wszystko miksujemy. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką, niewielką ilością soli oraz pieprzem i zagotowujemy. Podajemy z domowej roboty grzankami, podpieczonymi na niewielkiej ilości masła.
Moja rada: Kleksa ze śmietany możemy zrobić już po wlaniu do miseczek, a na wierch położyć kilka grzanek.
Napisz komentarz
Komentarze