Pyszny domowej roboty kisiel malinowy. Pachnący malinami i melisą Idealny na podwieczorek. Wybornie smakuje z bitą śmietaną, lub z domowej roboty sosem waniliowym.
Składniki na około 7-8 porcji:
- 2 szklanki świeżych, lub mrożonych malin
- 3-5 łyżek cukru
- 1-2 gruszki, lub jabłko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego- opcjonalnie
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
- kilka malin
- listki melisy, lub mięty
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodać startą na grubych oczkach gruszkę, lub jabłko i maliny i ewentualnie cukier wanilinowy, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w około 1/2 szklanki zimnej wody. Zagotowane maliny odstawić z ognia, dodać do gorącej masy malinowej dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i energicznie, dokładnie wymieszać. Kisiel gotować na małym ogniu, mieszając przez około 1minutę. Gotowy kisiel rozlać do opłukanych w zimnej wodzie miseczek. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch kisielu. Poukładać maliny i listek mięty.
Moja rada: nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić kisiel z samych malin, albo z dodatkiem i jabłka i gruszki. Ponadto maliny, gdy już puszczą sok w rondelku, przetrzeć przez sito, wówczas kisiel będzie bez pestek. Do odcedzonego wywaru z malin dodać startą gruszkę.
Napisz komentarz
Komentarze