Miód to naturalny produkt spożywczy, którego właściwości w medycynie, dietetyce i kosmetologii wykorzystywane są od wieków.
Antyczni Grecy byli przekonani, że miód dodaje im siły, urody, wspomaga zdrowie oraz zapewnia długowieczność. Z długowiecznością nauka do końca jeszcze się nie uporała. Reszta się zgadza. Przez kolejne tysiąclecia wypracowano liczne sposoby wykorzystania miodu w codziennej diecie, tak, aby dostarczał nam walorów smakowych, ale głównie zdrowotnych. Dzień rozpoczęty pożywnym śniadaniem z miodową nutą, czy napojem z dodatkiem miodu zapewnia energię i sprawność na wiele godzin. Aby nie pozbawić właściwości leczniczych miodu, nie zalewa się go gorącymi płynami. Najlepiej spożywać miód bez obróbki termicznej zwłaszcza w wysokiej temperaturze. Dotyczy to każdego rodzaju miodu.
Kakao z miodem
W rondelku mieszamy 1-2 łyżki kakao z 1/3 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy przez około 2 min. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Dodajemy do l litra gorącego mleka. Jak napój przestygnie dodajemy ok. 1 łyżkę miodu. Podane proporcje można zmieniać w zależności od upodobań.
Owsianka z miodem
Składniki na 1 porcję: 2 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka, 1/2 banana, garść sezonowych owoców, 1 łyżka miodu, szczypta cynamonu.
Płatki do miękkości gotujemy na mleku, zgodnie z przepisem. Następnie po przestudzeniu do odpowiedniej temperatury dodajemy pokrojonego w plasterki banana oraz dowolne owoce i miód. Delikatnie mieszamy i gotowe. Do przygotowania tego dania można użyć płatków błyskawicznych.
Sałatka owocowa
Do miski dodać: trzy łyżki miodu, trzy łyżki soku cytrynowego lub z limonki, 1 szklanka malin, lub innych miękkich owoców, 3-4 owoce kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, dwie obrane i rozdrobnione pomarańcze, ewentualnie banany, czy miękkie gruszki. Całość delikatnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Herbata cytrynowa z miodem
Zalać 3 torebki herbaty czarnej lub zielonej 3 szklankami wrzącej wody. Dodać kawałek kory cynamonu. Parzyć przez 3-5 minut. Odcedzić. Lekko schłodzić, dodać ok szklankę soku z cytryny lub grejpfruta i dwie łyżki miodu. Wymieszać.
Napój miodowo-cytrynowy
Zagotować 1 litr wody ze skórką cytrynową, którą najpierw dokładnie szorujemy, następnie tylko żółtą część ścieramy z 1 małej, lub dużej cytryny. Schładzamy, dodajemy 3-4 łyżki miodu i sok z 2 cytryn.
Surówka z marchwi i miodu
Składniki:3 marchewki, 1 jabłko, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny.
Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i wstawiamy na ok. 15 min. do lodówki.
Tekst i fot. Wiesława Kusztal
Napisz komentarz
Komentarze