To danie doskonale sprawdzi się podane na podwieczorek, czy kolację. Można także te naleśniki potraktować jako deser, po skromniejszym obiedzie.
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- szczypta soli
- łyżka masła
- 25 dag maki
- olej
- kilka dojrzałych, miękkich gruszek, lub jabłek
- szklanka śmietanki kremówki
- cukier waniliowy
- listki mięty, lub melisy
- inne owoce, opcjonalnie
Przygotowanie dania
Najlepiej w blenderze zmiksować żółtka z mlekiem, wodą, 2 łyżkami cukru pudru i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać stopione masło, mąkę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Delikatnie połączyć z białkami. Usmażyć naleśniki na gorącej patelni cieniutko posmarowanej olejem.
Mus gruszkowy.
Gruszki umyć i obrać. Pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła. Pokrojone w kostkę, lub cienkie plasterki włożyć na rozgrzane masło i dusić aż powstanie gładki mus. Można dodać cukier i sok z cytryny.
Śmietanę, uprzednio schłodzoną ubić z odrobiną cukru pudru.
Po wystudzeniu, musem napełnić naleśniki i złożyć w kwadraty. Ułożyć na talerzach, ewentualnie dodać owoce świeże, lub z syropu, obok ubitą śmietanę. Udekorować miętą.
Napisz komentarz
Komentarze