Wśród wakacyjnych pamiątek, szczególnie z pobytu na terenach ekologicznych, oddalonych od przemysłu, słoik pysznego miodu z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Miód, ze względu na prozdrowotne właściwości można polecić każdemu, kto nie ma przeciwwskazań medycznych, ale takich osób jest niewiele.
Przeciwzapalne i antybakteryjne działanie tego pysznego specyfiku, który uznawany jest za jeden z najstarszych leków naturalnych może wspomagać leczenie wielu schorzeń, a także im zapobiegać.
Miód jest łatwo przyswajalny, wchłaniany bezpośrednio do krwi, dlatego szczególnie zalecany jest dzieciom i młodzieży w fazie wzrostu i osobom starszym, by wzmocnić organizm. Po miód powinniśmy sięgać w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Nie tylko dostarczy energii, ale też dzięki swoim właściwościom pobudzi do pracy mózg.
Bogactwo aminokwasów, witamin z grupy B oraz mnóstwo minerałów; miedź, żelazo, wapń, magnez, mangan, potas, sód i cynk, fosfor dają ogromną przewagę miodu nad cukrem, który właściwie szkodzi człowiekowi.
Aby nie pozbawiać właściwości leczniczych miodu nie zalewa się go gorącą wodą. Dotyczy to każdego rodzaju miodu, niezależnie od jego rodzaju.
Właściwości miodu zależą m.in. od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar.
- Miód gryczany o herbacianej barwie i ostrym smaku. Wyróżnia się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, w tym rutyny - ułatwia przyswajanie witaminy C oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Polecany w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, nerwic łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy używany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych, a także stosowany u diabetyków i innych chorobach metabolicznych łagodzi stany zapalne stawów, sprzyja regeneracji tkanki kostnej
- Miód lipowy jest jasnożółty lub bursztynowy, nawet o zielonkawym odcieniu. Wyróżnia się wysoką zawartością substancji bakteriobójczych, czyli inhibiny. Uznawany za lek na infekcje górnych dróg oddechowych. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Łagodzi stany depresyjne, niepokój i bezsenność działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo łagodzi zapalenie oskrzeli, płuc, grypę i kaszel polecany w cukrzycy
- Miód akacjowy ma kolor kremowy, jasny do słomkowożółtego, po skrystalizowaniu przypomina smalec. Delikatny zapach kwiatu akacji, smak lekko mdły. Stosuje się w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych pomaga załagodzić zaburzenia trawienia, choroby żołądkowo-jelitowe. Ponadto dodaje energii, zapobiega zaparciom. Zaleca się diabetykom.
- Miód wrzosowy ma kolor brunatny. Ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „królem miodów”. W smaku esencjonalny, gorzkawy i ostry. Posiada naturalny zapach wrzosu. Co ciekawe, nie zawiera on wielu witamin, jednak ich brak rekompensuje wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. Zalecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Zwiększa odporność, chroni przed zakażeniami leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła. Pomocny w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Stosowany w leczeniu prostaty.
- Miód faceliowy, - poza przyjemnym dla podniebienia smakiem oraz łagodnym zapachem, posiada szereg właściwości leczniczych. Jest bakteriobójczy. Bogaty w magnez i żelazo, przez co wspomaga kondycję psychiczną i fizyczną. Wzmacnia odporność Miód faceliowy doskonale uzupełnia leczenie nadciśnienia, chorób układu krążenia, niewydolności serca, czy miażdżycy. Nie do przecenienia jest również przy chorobach górnych dróg oddechowych, w tym astmy oskrzelowej oraz w przypadku chorób układu pokarmowego. Ma też pozytywny wpływ na wątrobę.
Oprac. (wik)
Napisz komentarz
Komentarze