Prawie każdego dnia zadaję sobie odwieczne pytanie – co dziś na obiad? Czasami odpowiedź przychodzi dość szybko, a zdarza się, że i po długim namyśle dalej nie wiem co przygotuję. Dlatego dzielę się dzisiejszą propozycją, która urodziła się przed chwilą. Najpierw rzut okiem za okno, jest gorąco, następnie do lodówki i po krótkim namyśle jest pomysł. Dziś zapraszam na szybki i łatwy obiad po pracy. Ta propozycja sprawdzi się też jako pyszne danie na podwieczorek, czy ciepłą kolację.
Składniki
- 1/2 litra mleka
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia
Mus malinowy:
- ok. 350 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, lub 2 opakowania
- 1 szklanka malin
- 1-2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać około pół szklanki przegotowanej schłodzonej wody, jajko, szczyptę soli i dosypać tyle mąki kukurydzianej, aby ciasto było lejące i łatwo wylewało się z chochelki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oleju do smażenia, który rozcieramy po dnie patelni pędzelkiem, lub złożonym papierowym ręcznikiem. Smażymy dość cienkie naleśniki, a przed każdym wylaniem ciasta pocieramy natłuszczonym pędzelkiem, lub ręcznikiem dno patelni. Po usmażeniu podajemy je z ulubionym farszem. Np. z roztartym serem twarogowym, lub mascarpone z cukrem. Zwinięte naleśniki podawać np. z musem malinowym
Przygotowanie musu:
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Owoce zmiksować blenderem, lub rozgnieść np. widelcem i wymieszać z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie śmietanę z owocami i podawać z naleśnikami. Mus można też zrobić z truskawkami, bananami czy jagodami, jeżynami itp. Można też na ok. 2 godz. wstawić do zamrażalnika i wyjąć tuż przed podaniem. Mus będzie smakował jak pyszne domowe lody. Zwiniętym i podsmażonym na maśle naleśnikom takie lody dodadzą smaku i wykwintności.
(WiK)
Napisz komentarz
Komentarze