Kartacze to potrawa typowo regionalna, wiejska. W Polsce popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze, pod nazwą cepeliny, znane są również w kuchni litewskiej. W większości potrawy popularne na wiejskich stołach powinny być tanie w przygotowaniu i sycące i co najważniejsze muszą być bardzo smaczne. Takie właśnie są kartacze. Kartacze mogą być z serem, albo z mięsem, z grzybami lub z kapustą. Dziś przepis na mięsne danie.
Składniki na kartacze z mięsem:
- ½-3/4 kg mięsa
- 11/2 kilograma ziemniaków
- ok ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie cebule
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ziemniaki. Część ok. 1 kg zetrzeć na tarce po czym odsączyć na gęstym sitku lub na gazie płyn. Płyn odstawiamy, nie wylewamy. Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach (niekoniecznie), a następnie obrać i przepuścić przez praskę, lub przez maszynkę. Ostudzić. Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Farsz
Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z przyprawami. Dokładamy świeżo zmielone mięso i dusimy przez około 10 minut. Lekko studzimy. Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy podłużne lekko zwężające się na końcach kartacze.
Wkładamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy. Czas gotowania zależy od wielkości, a przede wszystkim od grubości kartaczy. Uważam, że 15-25 min. powinno wystarczyć. Najlepiej wyjąć jeden przekroić i spróbować. W czasie gdy będziemy gotować kartacze podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek. Ciepłe, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.
Napisz komentarz
Komentarze