15 września w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego odbyła się sesja popularno-naukowa i warsztaty kulinarne. Pyszne potrawy znalazły się na stołach.
Sesja popularno-naukowa i warsztaty kulinarne „Smakołyki z książęcego stołu- co jadano, co pito w czasach Anny Wazówny” - to były podstawowe projekty fantastycznego weekendu w brodnickiej szkole na Karbowie. Wygłoszono dwa referaty, połączone z pokazem multimedialnym na temat: „Starościna brodnicka na zamkach w Brodnicy i Golubiu - przyczynek do biografii Anny Wazówny” oraz „Anna Wazówna - patronka i opiekunka uczonych, zielarzy oraz ziołoleczników”.
Jednak wszyscy uczestnicy spotkania czekali na dzieło życia – dla niektórych – czyli pokaz kulinarnych umiejętności. W rolach głównych wystąpili: Piotr Boiński, starosta brodnicki, Mariusz Klonowski, wicestarosta brodnicki, Roman Pytlasiński, przewodniczący Rady Powiatu, Maciej Rżeński, szef sportu w brodnickim magistracie, Paweł Kubicz, pracownik starostwa powiatowego, Jarosław Hiszpański, dyrektor szkoły na Karbowie, Joanna Laskowska i Beata Jaczewska – nauczycielki a także najzdolniejsze uczennice.
Panowie walczyli o trofeum główne czyli tytuł Nadwornego Kucharza Anny Wazówny. Ubrani w stosowne uniformy zabrali się ostro za robotę, przygotowanie potraw, które do wykonania wylosowali. A były to: żurek z białą kiełbasą, kasza gryczana smażona z indykiem, porem i kurkami, potrawka z kurczaka z indykiem i pęczakiem, pierogi z soczewicą, natką pietruszki i majerankiem, łazanki z kapustą i grzybami, racuchy staropolskie z jabłkami. Rozmaitość potraw i spory rozrzut umiejętności, natomiast bardzo wysoki poziom zaangażowania!!!
To wszystko doprowadziło jury – złożone wyłącznie z pań - do wniosku, że tytuł Nadwornego Kucharza Anny Wazówny należy się Mariuszowi Klonowskiemu, który przygotował kasza gryczana smażona z indykiem, porem i kurkami. Pozostali panowie otrzymali wyróżniania, wszyscy certyfikaty, potwierdzające przydatność w kuchni.
Wielkie uznanie dla uczennic CKZiU w Brodnicy, które wspomagały radą uczestników rywalizacji, nadto przygotowały znakomity poczęstunek oparty na przypisach autorstwa Anny Wazówny i ziół zalecanych przez księżniczkę. Wielkie uznanie dla Violetty Sternickiej – Twarogowskiej, zastępcy dyrektora CKZiU za inicjatywę sesji i warsztatów.
Propozycje, szczególnie w płynie, powinny trafić do menu każdej szanującej się restauracji w Brodnicy i Golubiu-Dobrzyniu, gdzie starościna brodnicka przebywała, pracowała i gromadziła receptury na zdrowie i długowieczność. Wiemy już, że naszą sugestią zainteresował się Piotr Boiński, starosta brodnicki - nie tylko miejskie restauracje ale też zajazdy w całym powiecie brodnickim powinny zachęcać do odwiedzania przez turystów, posmakowania czegoś nadzwyczajnego!!!
Tekst i fot. (bd)
Napisz komentarz
Komentarze