Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 22:37
Reklama

Łosoś grillowany

Łosoś grillowany

Łosoś jest rybą wyjątkową, a jego wartości odżywcze i prozdrowotne bezcenne. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Ponadto mięso z łososia dostarcza nam niezbędnych pierwiastków m.in. cynk i selen, które  silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność. Potas - jego niedobór prowadzi do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Jest on także niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Z kolei jod jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz  ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu. Łosoś bogaty jest również w witaminy z grupy: A, D, E i B, których niedobór znacznie pogarsza stan naszego zdrowia.

Składniki:

- kilka kawałków łososia w płatach ze skórą
- sól morska
- cytryna
Domowa przyprawa do ryby:
- mielony pieprz,
- papryka w proszku-wędzona
- koperek, lub zioła prowansalskie
- niewielkie kawałki listków selera
-sól

 Masło ziołowe na 4-6 porcji
-  3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki ulubionych ziół w tym posiekanych lisków mięty
- 2 ząbki rozdrobnionego czosnku

Przygotowanie:

Łososia umyć i osuszyć, następnie pokroić na kawałki podobnej wielkości. Umyć dokładnie cytrynę, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć  sok. Tym sokiem polać rybę i włożyć do miski w której znajdują się wymieszane przyprawy: skórka otarta z cytryny, świeżo mielony pieprz, papryka oraz suszony lub świeży koperek, lub zioła prowansalskie, sól.

Ryby natrzeć przyprawami. Miskę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Po tym czasie wyjąć rybę i pozostawić na wierzchu, aby złapał temperaturę pokojową. Kawałki  ryby ułożyć  na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Jeśli używamy grilla z pokrywą, to  przykrywamy rybę pokrywą. Smażyć na dobrze rozgrzanym grillu około 8-15 minut zależnie od grubości fileta i stopnia nagrzania. Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Jeśli chcemy można na 3 minuty odwrócić ryby skórą do góry, żeby na płatach utworzyły się estetycznie przypieczone prążki.

Tak przygotowaną rybę podawać z pieczywem lub ziemniakami puree i z cytryną lub z masłem ziołowym

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama