Łosoś jest rybą wyjątkową, a jego wartości odżywcze i prozdrowotne bezcenne. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Ponadto mięso z łososia dostarcza nam niezbędnych pierwiastków m.in. cynk i selen, które silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność. Potas - jego niedobór prowadzi do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Jest on także niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Z kolei jod jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu. Łosoś bogaty jest również w witaminy z grupy: A, D, E i B, których niedobór znacznie pogarsza stan naszego zdrowia.
Składniki:
- kilka kawałków łososia w płatach ze skórą
- sól morska
- cytryna
Domowa przyprawa do ryby:
- mielony pieprz,
- papryka w proszku-wędzona
- koperek, lub zioła prowansalskie
- niewielkie kawałki listków selera
-sól
Masło ziołowe na 4-6 porcji
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki ulubionych ziół w tym posiekanych lisków mięty
- 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
Przygotowanie:
Łososia umyć i osuszyć, następnie pokroić na kawałki podobnej wielkości. Umyć dokładnie cytrynę, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Tym sokiem polać rybę i włożyć do miski w której znajdują się wymieszane przyprawy: skórka otarta z cytryny, świeżo mielony pieprz, papryka oraz suszony lub świeży koperek, lub zioła prowansalskie, sól.
Ryby natrzeć przyprawami. Miskę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć rybę i pozostawić na wierzchu, aby złapał temperaturę pokojową. Kawałki ryby ułożyć na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Jeśli używamy grilla z pokrywą, to przykrywamy rybę pokrywą. Smażyć na dobrze rozgrzanym grillu około 8-15 minut zależnie od grubości fileta i stopnia nagrzania. Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku. Jeśli chcemy można na 3 minuty odwrócić ryby skórą do góry, żeby na płatach utworzyły się estetycznie przypieczone prążki.
Tak przygotowaną rybę podawać z pieczywem lub ziemniakami puree i z cytryną lub z masłem ziołowym
Napisz komentarz
Komentarze