Lato to w naszej kuchni czas sałatkowego szaleństwa, a sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Natomiast na kolację dobrze się sprawdzi z sadzonym lub ugotowanym na twardo jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem.
Składniki
- ok. ¾ kg młodej, nie przerośniętej fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 2-3 ogórki konserwowe
- pół czerwonej papryki
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 pomidor
- pół cebuli, może być czerwona
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki oliwy po pomidorach
Dresing opcjonalnie
Składniki:
- 4-6 łyżek oliwy
- cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i dokładnie myjemy. Najlepiej pod bieżącą wodą.
W garnku zagotowujemy ok. 1,5-2 litrów wody. Lekko solimy. Wkładamy fasolkę i gotujemy ją od ponownego zawrzenia wody przez około 4-7 minut. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości fasolki i od gatunku. Fasolka powinna pozostać chrupka, nie rozgotowana. W czasie gotowania najlepiej sprawdzić, czy jest ok. Po odcedzeniu fasolkę wrzucić do wody z lodem Odcedzić i poczekać aż dokładnie odcieknie.
Cebulkę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w podłużne kawałki, ogórki w talarki, pomidory świeże i suszone w mniejsze kawałki.
Jeśli użyjemy dresingu, to przygotowujemy go teraz. W miseczce, przy pomocy łyżki dokładnie mieszając łączymy 4-6 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, miód, musztardę, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.
W misce umieszczamy, paprykę, pomidory, ogórki, pomidory z oliwy, cebulkę, fasolkę szparagową, którą można uprzednio pokroić na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i delikatnie mieszamy. Ja zamiast dresingiem sałatkę polewam oliwą od suszonych pomidorów. Jeśli oliwa była z przyprawami, to doda sałatce wspaniałego smaku. Podawać od razu po przygotowaniu.
Napisz komentarz
Komentarze