Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 22:38
Reklama dotacje rpo

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową

Lato to w naszej kuchni czas sałatkowego szaleństwa, a sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Natomiast na  kolację dobrze się sprawdzi z sadzonym lub ugotowanym na twardo  jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem.

Składniki
- ok. ¾  kg młodej, nie przerośniętej  fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 2-3 ogórki konserwowe
- pół czerwonej papryki
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 pomidor
- pół cebuli, może być czerwona
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki oliwy po pomidorach

Dresing opcjonalnie
Składniki:
- 4-6 łyżek oliwy
- cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1-2 ząbki  czosnku
- kilka listków świeżej  mięty
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i dokładnie myjemy. Najlepiej pod bieżącą wodą.

W garnku zagotowujemy ok. 1,5-2 litrów wody.  Lekko solimy. Wkładamy fasolkę i gotujemy ją od ponownego zawrzenia wody  przez około 4-7  minut. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości fasolki i od gatunku.  Fasolka powinna pozostać chrupka, nie rozgotowana. W czasie gotowania najlepiej sprawdzić, czy jest ok. Po odcedzeniu fasolkę wrzucić do wody z lodem  Odcedzić i poczekać aż dokładnie odcieknie.

Cebulkę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w podłużne kawałki, ogórki w talarki, pomidory świeże i suszone w mniejsze kawałki.

Jeśli  użyjemy dresingu, to przygotowujemy go teraz. W miseczce, przy pomocy łyżki dokładnie mieszając  łączymy 4-6 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, miód, musztardę, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.

W misce umieszczamy, paprykę, pomidory, ogórki, pomidory z oliwy, cebulkę, fasolkę szparagową, którą można uprzednio pokroić na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i delikatnie mieszamy. Ja zamiast dresingiem sałatkę polewam oliwą od suszonych pomidorów. Jeśli oliwa była z przyprawami, to doda sałatce wspaniałego smaku. Podawać od razu po przygotowaniu.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama