W sezonie letnim często przygotowuję domowe ciasta i desery z owocami w roli głównej. Tym razem to śliwki są bohaterkami moich wypieków. Oczywiście nic nie zastąpi puszystej drożdżówki ze śliwkami i z nadmierną obfitością chrupiącej kruszonki, ale cóż, czasami chodzę na skróty i korzystam z gotowych składników. Tym razem wykorzystałam dobrej jakości ciasto francuskie, które jest niezastąpione, zwłaszcza w nagłych wypadkach, zarówno do przygotowania słodkich łakoci jak i wytrawnych dań. Zapraszam do przygotowania ciasteczek ze śliwkami.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 40 dag)
- ok. 20 śliwek węgierek
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego gruboziarnistego (ew. zwykłego cukru)
- cynamon opcjonalnie
- żółtko - opcjonalnie
Przygotowanie:
Ciasto, jeśli mrożone należy je wcześniej rozmrozić według wskazówek na opakowaniu. Ja używam świeżego ciasta. Na stolnicy delikatnie rozwinąć rulon ciasta i pokroić na równe kwadraty. Każdy powinien być chociaż tylko troszkę większy od śliwki.
Śliwki umyć, szczególnie dokładnie jeśli nie znamy źródła ich pochodzenia. Osuszyć. Następnie przepołowić i usunąć pestki. Żółtko rozmącić z 1 łyżką wody.
Każdy kawałek ciasta posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka. Ja do ciasteczek z ciasta francuskiego nie używam żółtka, ale gdzieś w przepisie wyczytałam, że tak trzeba. Następnie po ułożeniu ciastek na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia nakłuwam je widelcem. Następnie należy ułożyć połówkę śliwki skórką do ciasta. Do otworu po pestce wsypać odrobinę cukru, wymieszanego, jeśli lubicie, z cynamonem.
Ciastka wstawić do piekarnika z termoobiegiem, albo z grzaniem góra-dół, nagrzanego do 200 stopni i piec ok.8 -13 minut, aż będą jednolicie złociste.
Moja rada: blachę do pieczenia z ciastkami wstawić na środkowej półce, zwłaszcza, gdy pieczemy w piekarniku nastawionym na góra-dół.
Napisz komentarz
Komentarze