W przydomowych sadach i na straganach pojawiły się pierwsze tegoroczne, nasze krajowe, jabłka. W mojej kuchni używam sporo jabłek. Od domowego octu jabłkowego, przez dodatki do mięs na deserach i ciastach skończywszy. Dziś proponuję delikatne mięso w pysznym sosie jabłkowym.
Składniki:
- 3 średnie polędwiczki wieprzowe
- olej
- sól i pieprz
Marynata:
- ½ szklanki Calvados`a może być Żubrówka
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire, nada korzennego smaku
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
Sos jabłkowy:
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 2 jabłka
- 2 łyżki Żubrówki lub Calvados
-1 mała papryczka chilli, lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć najcieńszą część. Tę grubszą też można odciąć, jeśli jest wyraźnie większa. Odłożyć do przygotowania innego dania, a polędwiczki oprószyć solą. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce 3-12 godzin.
Przygotować sos jabłkowy.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, szczyptę soli, papryczkę chilli, 2 łyżki Calvados`a, lub Żubrówki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 10-20 minut do czasu aż jabłka się rozgotują. Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w pergamin i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody na dnie. Przykryć pokrywką i na wolnym ogniu podpiekać ok. 15-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. W połowie pieczenia można mięso odwrócić na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć na talerz i pod przykryciem pozwolić przez kilka minut, aby w mięsie uspokoiły się soki. Polędwiczki, pokrojone w skośne plastry, podawać z sosem jabłkowym i np. z kluskami śląskimi oraz młodą marchewką ugotowaną na parze lub z ulubioną sałatką.
Napisz komentarz
Komentarze