Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 10:40
Reklama dotacje rpo

Polędwiczki z żubrówką

Polędwiczki z żubrówką

W przydomowych sadach i na straganach pojawiły się pierwsze tegoroczne, nasze krajowe,  jabłka. W mojej kuchni używam sporo jabłek. Od domowego octu jabłkowego, przez dodatki do mięs na deserach i ciastach skończywszy. Dziś proponuję delikatne mięso w pysznym sosie jabłkowym.

Składniki:

- 3 średnie polędwiczki wieprzowe
- olej
- sól i pieprz

Marynata:

- ½ szklanki Calvados`a może być Żubrówka
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire, nada korzennego smaku
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte

Sos jabłkowy:

- 2  łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 2 jabłka
- 2 łyżki Żubrówki lub Calvados
-1 mała papryczka chilli, lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć najcieńszą część. Tę grubszą też można odciąć, jeśli jest wyraźnie większa. Odłożyć do przygotowania innego dania, a polędwiczki oprószyć solą. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce  3-12 godzin.
Przygotować sos jabłkowy.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, szczyptę soli, papryczkę chilli, 2 łyżki Calvados`a, lub Żubrówki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 10-20 minut do czasu aż jabłka się rozgotują.  Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i przyrumienić  mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w pergamin i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody na dnie. Przykryć pokrywką i na wolnym ogniu podpiekać ok. 15-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. W połowie pieczenia można mięso odwrócić na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć na talerz i pod przykryciem pozwolić przez kilka minut, aby w mięsie uspokoiły się soki. Polędwiczki, pokrojone w skośne plastry,  podawać z sosem jabłkowym i  np. z kluskami śląskimi oraz  młodą marchewką ugotowaną na parze lub z ulubioną sałatką.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama