Dzisiejszy przepis to moja propozycja na lekki podwieczorek albo na przystawkę. Teraz, gdy na grządkach rosną dorodne rzodkiewki i szczypior, to danie z nich przyrządzone nabiera wyjątkowych walorów zdrowotnych i smakowych, a jest bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- kilka dorodnych rzodkiewek
- kilka liści kruchej sałaty
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć i osuszyć. Oddzielić od twardych żył i podrzeć na mniejsze części. Jajka ugotować na lekko twardo, obrać i podzielić na połówki. Rzodkiewkę pokroić na pół plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z pieprzem i jeśli trzeba to z solą. Dodać resztę składników poza sałatą i wszystko razem wymieszać. Na półmisku rozłożyć sałatę na to jajka. Z kolei na jajkach rozłożyć majonez ze szczypiorem i rzodkiewkami. Tak przygotowane danie najlepiej podawać krótko po przyrządzeniu. Rzodkiewki i szczypiorek nie zdążą puścić zbyt dużo soku.
Moja rada: dla urozmaicenia smaku możemy dodać około 4 łyżek konserwowego groszku. Natomiast, aby potrawa była mniej kaloryczna majonez częściowo możemy zastąpić naturalnym, gęstym jogurtem.
Napisz komentarz
Komentarze