Szczególnie teraz, latem, często narzekamy na jakość i smak wędlin. Mają za wiele konserwantów, są słone, a poza tym wszystkie smakują podobnie. Zachęcam do przygotowania smacznej domowej wędliny. Dziś bez większego trudu, na stoiskach mięsnych, w ladach chłodniczych znajdziemy ładnie przerośnięty, chudy boczek. Idealny do pieczenia. Nie bójmy się chudego boczku. Często w kiełbasach tłuszczu jest o wiele więcej. Poza tym podczas pieczenia bardzo dużo tłuszczu wytopi się. A jeśli po lekkim przestudzeniu położymy go na kratce, aby tłuszcz swobodnie ściekał, to będzie już super.
Składniki:
- 60 dag -3/4 kg chudego boczku ze skórą
- 3-4 kwaskowate jabłka
- cebula
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek, jeśli potrzeba opalić, lub ogolić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2-3 łyżki oleju wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczką majeranku. Boczek zalać marynatą. Dłońmi wmasować marynatę w mięso. Przykryć, odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Boczek przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć piórkami cebuli i cząstkami jabłek. Polać sokiem jabłkowym, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st. Piec pod przykryciem mniej więcej godzinę. Zdjąć pokrywę, po czym piec boczek kolejne 10-15 min, aż się ładnie zrumieni. Upieczony i przestudzony pokroić w plastry, podawać razem z pieczonymi jabłkami i ze świeżo startym chrzanem.
Tak przyrządzony boczek od czasu do czasu można też zjeść z ziemniaczkami puree i z sezonową surówką na obiad.
Napisz komentarz
Komentarze