Ciasto idealne do popołudniowej herbaty lub na podwieczorek dla dzieci, czy wnuków, które po wakacyjnych szaleństwach mają ochotę na coś słodkiego. Z poniższych proporcji nie będzie za dużo tych łakoci, dlatego można je podwoić. Na dno babeczek, przed upieczeniem, można też położyć ugotowany wcześniej budyń lub krem z serka mascarpone.
Składniki na ok. 10-12 babeczek
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko kurzego jaja
- 9-10 szt. śliwek
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtko, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Gdyby składniki nie chciały się łączyć dodać łyżkę bardzo zimnej wody.
W czasie gdy ciasto się chłodzi śliwki porządnie umyć w ciepłej, bieżącej wodzie i osuszyć. Następnie przekroić spiralnym ruchem wzdłuż pestki. Lub zwyczajnie na pół i wyjąć pestkę. Mód rozpuścić w małej ilości wody i za pomocą pędzla nanieść na śliwki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm. Posmarować foremki cienko masłem. Z rozwałkowanego ciasto wyciąć szklanką, kubkiem lub ringiem o średnicy trochę większej niż średnica foremek na babeczki. Wykrojone ciasto położyć na foremce, lekko palcami docisnąć ciasto. Położyć śliwkę z miodem. Piec 8–12 minut, aż będą złote, w temperaturze 200 stopni C.
Po ostudzeniu wyjąć z foremek.
Napisz komentarz
Komentarze