Krewetki i inne frutti di mare znajdują w Polsce coraz więcej zwolenników. Jadamy je chętnie w sałatkach w daniach na ciepło i jako dodatki do ryb, czy mięs. Dziś proponuję krewetki na ostro z dodatkiem sosu tabasco.
Koktajl z krewetkami możemy podać np. na letnią kolację lub jako przystawkę. Szczególnie teraz, letnią porą, tak przygotowane danie, dobrze schłodzone, ładnie podane przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Poniższe składniki są tylko moją propozycją. Możemy je wzbogacić o własne smaki.
Składniki:
- ok. 45 dag krewetek, dużych, oczyszczonych nie gotowanych
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki najlepiej domowego majonezu
- 1-2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- sos tabasco do smaku, ja dodałam ½ łyżeczki od herbaty
- 1-2 młode cukinie - opcjonalnie
- kilka marynowanych pomidorków koktajlowych
- kiełki (ostre w smaku)
- kilka czarnych oliwek
dodatkowo: limonka, pokrojona na cząstki, chipsy z tortilli i ewentualnie awokado
Przygotowanie:
Krewetki (po całkowitym rozmrożeniu, jeśli używamy mrożonych) wrzucić do osolonej, wrzącej wody. Gotować około półtorej minuty. W zależności od wielkości krewetek może trzeba będzie nieco wydłużyć czas gotowania. Krewetki mają pozostać jędrne, ale nie surowe. Z kolei zbyt długie gotowanie spowoduje, że będą gumowate. Po ugotowaniu przełożyć je do wody z lodem, żeby się schłodziły. Odcedzić i osuszyć na ręczniku jednorazowym
Cukinię po dokładnym umyciu i osuszeniu pokroić wzdłuż w niezbyt grube plastry, lekko osolić i oprószyć granulowanym czosnkiem . Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku i lekko podsmażyć na patelni grillowej. Ketchup wymieszać z sokiem z limonki, tabasco i oliwą. Do sosu dodać kolendrę, opłukaną pod zimną wodą i posiekaną.
Wersja I bez cukinii:
Krewetki, pomidorki, ewentualnie pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół oliwki włożyć do przezroczystych pucharków, lub miseczek. Całość polać sosem. Na wierzch położyć pomidorki i kiełki.
Wersja II:
Na talerzu ułożyć 1-2 plastry grillowanej cukinii, na to krewetki i pozostałe składniki. Całość delikatnie polać sosem. Na wierzch posypać kiełki.
Moja rada: do podanych wyżej składników można dodać pokrojonego w kostkę ananasa z zalewy. Podawać schłodzone.
Napisz komentarz
Komentarze