Dlaczego warto jeść kapustę? Powód jest prosty jest ona wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Ostatnio pojawiły się informacje, że szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Zaleca się zjadanie choćby ½ szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, gdyż ta ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminy i inne cenne składniki. Ale nie tylko kapusta pekińska jest tak nadzwyczajnie korzystna dla naszego zdrowia. Wszystkie odmiany kapusty są m.in. doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia.
Składniki
- 50-60 dag kapusty pekińskiej
- 20 dag boczku wędzonego
- 1-2 marchwie
- koperek świeży, mały pęczek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Kapustę pekińską myjemy, odrzucamy nieświeże liście i szatkujemy dość grubo. Te grubsze i twarde części też szatkujemy, tyle, że trochę drobniej. W częściach przy głąbie znajduje się spory zapas witamin i minerałów. Zaczynając od tych grubszych części liści wkładamy je do garnka z boczkiem. Po chwili dodajemy pozostałe liście. Lekko solimy i podsmażamy ok. 1 minuty. Po tym czasie dolewamy odrobinę – ok. 1/3 szklanki wody, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew i na wolnym ogniu gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekany koperek i całość delikatnie mieszamy.
Kapustę podajemy na ciepło jako dodatek do np. duszonego mięsa. Dobrze też komponuje się smakowo ze smażonymi mielonymi kotletami lub z klasycznym schabowym.
Napisz komentarz
Komentarze