Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 10:31
Reklama dotacje rpo

Pomidorowa pachnąca bazylią

Pomidorowa pachnąca bazylią

Babcia i mama mawiały, że gdy w ogrodzie można już zerwać na placek drożdżowy pierwsze łodygi rabarbaru, to ze spiżarni powinny znikać ostatnie zapasy z poprzedniej jesieni. Także i w tym roku wziąwszy sobie mocno do serca te słowa intensywnie zabrałam się za opróżnianie  półek z przetworami. Na linii ognia znalazły się upchnięte w słoiku pomidory. Zrobię z nich pyszną i aromatyczną zupę. Na jesieni pomidory dokładnie umyłam, odsączyłam z wody i pokrojone na mniejsze kawałki upychałam, porządnie ugniatając, w słoikach. Zakręciłam zakrętki. Pasteryzacja i gotowe. A dziś z tego będzie pyszna zupa. Oczywiście bez konserwantów.

Składniki:
- 2 l rosołu drobiowego, lub woda i włoszczyzna
- 2 marchewki
- słoik ok. 0,8 l pomidorów lub ½ przecieru pom., albo ¾ l pasaty pomidorowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki  świeżego lub suszonego tymianku
- świeża bazylia do posypania
- 1/2 opakowania makaronu krajanka lub kolanka

Przygotowanie:
Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Rosół przelewamy do garnka, dodajemy marchewkę i gotujemy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż się zeszklą. Ostrożnie, aby się nie zrumieniły. Całkowicie zmienią smak zupy. Dodajemy pomidory oraz suszone zioła: bazylię i tymianek. Dusimy razem przez chwilę. Jeśli dodajemy zioła świeże, to na sam koniec gotowana, już po wyłączeniu gazu pod garnkiem.
Powstałą pulpę pomidorową można przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek i skórek z pomidorów, albo zmiksować. Dodajemy do rosołu, lub do wywaru warzywnego i gotujemy wszystko przez ok. 3-5 minut. Następnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron lub lane kluski gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy makaron lub kluski do talerza i zalewamy gorącą zupą. Ja w tym momencie dodaję porządnego kleksa z dobrej, gęstej śmietany. Zupa nabiera bardziej szlachetnego smaku.  Tuż przed  podaniem posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią.

Moja rada; zupę można ugotować na drobiowych skrzydełkach lub żeberkach. Wówczas jest bardziej kaloryczna i może wystąpić w roli jednogarnkowego obiadu.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama