W majowy weekend rozpoczęło się ogólnopolskie grillowanie. Jak zwykle pojawia się też pytanie co, oprócz kiełbasek i karkówki włożyć na ruszt? Moja dzisiejsza podpowiedź to krewetki i warzywa.
Składniki na 2 porcje:
- około 10-14 krewetek tygrysich (u mnie gotowane, mrożone)
-1 łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- skórka z 1/4 cytryny
- cukinia (1 mała)
- 1/3 papryki czerwonej
- kilka małych świeżych pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowywałam świeże krewetki, dlatego najpierw musiałam oczyść je ze skorupek, a następnie z jelita. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i cienkim końcem noża lub wykałaczką wyjmujemy jelito. Zdarza się, że jest porwane, dlatego sprawdzamy, czy usunęliśmy je w całości, a na wszelki wypadek płuczemy i osuszamy. Jeśli mamy krewetki mrożone, to najlepiej rozmrażać je stopniowo. Nie robić tego w gorącej wodzie. Krewetki stracą smak. Gdy się rozmrożą odlać wodę i osuszyć jednorazowym ręcznikiem papierowym. Dalej postępujemy tak samo z rozmrożonymi i świeżymi krewetkami.
Polać krewetki olejem rzepakowym, lub posmarować pędzlem moczonym w oleju. Dodać startą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Marynować około 15-30 minut w lodówce. Warzywa umyć i pokroić. Cukinię w plastry o grubości ok. 1cm, paprykę w kostkę, lub paski, pieczarki podzielić na ćwiartki. Warzywa i grzyby nie mogą być podzielone na zbyt drobne części. Warzywa również możemy oprószyć ulubionym zestawem przypraw. Ja posypałam je delikatnie sproszkowanym czosnkiem. Rozgrzać patelnię grillową, lub nad paleniskiem tacki aluminiowe. Jeśli tacki, to na ich dnie dobrze jest położyć pergamin. Koniecznie podwinąć brzegi, aby się nie spaliły. Na patelnie, lub na tacki położyć krewetki wraz z marynatą oraz warzywa. Grillujemy około 3-5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku. Tak przyrządzone krewetki dobrze komponują się z ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam z ziemniakami, też podpiekanymi na grillu. Danie możemy także zjeść bez dodatków.
Napisz komentarz
Komentarze