Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 10:23
Reklama

Krewetki na grilla

Krewetki na grilla

W  majowy weekend rozpoczęło się ogólnopolskie grillowanie. Jak zwykle pojawia się też pytanie co, oprócz kiełbasek i karkówki włożyć na ruszt? Moja dzisiejsza podpowiedź to krewetki i warzywa.

Składniki na 2 porcje:

- około 10-14 krewetek tygrysich (u mnie gotowane, mrożone)
-1 łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- skórka z 1/4 cytryny
- cukinia (1 mała)
- 1/3 papryki czerwonej
- kilka małych świeżych pieczarek
-  sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotowywałam świeże krewetki, dlatego najpierw musiałam oczyść je ze skorupek, a następnie z jelita. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i cienkim końcem noża lub wykałaczką wyjmujemy jelito. Zdarza się, że   jest porwane, dlatego sprawdzamy, czy usunęliśmy je w całości, a na wszelki wypadek płuczemy i osuszamy. Jeśli mamy krewetki mrożone, to najlepiej rozmrażać je stopniowo. Nie robić tego w gorącej wodzie. Krewetki stracą smak. Gdy się rozmrożą odlać wodę i osuszyć jednorazowym ręcznikiem papierowym. Dalej postępujemy tak samo z rozmrożonymi i świeżymi krewetkami.

Polać krewetki olejem rzepakowym, lub posmarować pędzlem moczonym  w oleju. Dodać startą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Marynować około 15-30 minut w lodówce. Warzywa umyć i pokroić. Cukinię w plastry o grubości ok. 1cm, paprykę w kostkę, lub paski, pieczarki podzielić na ćwiartki. Warzywa i grzyby nie mogą być podzielone na zbyt drobne części. Warzywa również możemy oprószyć ulubionym zestawem przypraw. Ja posypałam je delikatnie sproszkowanym czosnkiem. Rozgrzać patelnię grillową, lub nad paleniskiem tacki aluminiowe. Jeśli tacki, to na ich dnie dobrze jest położyć pergamin. Koniecznie podwinąć brzegi, aby się nie spaliły.  Na patelnie, lub na tacki położyć krewetki wraz z marynatą oraz warzywa. Grillujemy około 3-5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku. Tak przyrządzone krewetki dobrze komponują się z ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam z ziemniakami, też podpiekanymi na grillu. Danie możemy także zjeść bez dodatków.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama